Tragedie la Vâlcea! O fetiță de doar zece ani a murit în mâinile medicilor care încercau să o resusciteze

Caz șocant la Râmnicu Vâlcea. O fetiță de 10 ani a murit la Spitalul Județean Vâlcea după ce medicii reușiseră să o stabilizeze și luaseră decizia de a o trimite la un spital din București. Inspectoratul județean de Poliție Vâlcea a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, în timp e conducerea spitalului a declanșat o anchetă internă.

Carina Pleșanu, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Anton Pann din Râmnicu Vâlcea s-a simțit rău încă de vineri, acuzând simptome de gripă. A ajuns la spital în cursul zile de luni, la secția de boli infecțioase unde i s-a prescris un tratament injectabil. Marți dimineața s-a simțit foarte rău și a ajuns la Secția de Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea. Medicii au constatat că starea ei este gravă și au decis să o stabilizeze și să o trimită la un spital bucureștean. Transferul nu s-a mai făcut, însă, fetița decedând, în ciuda eforturilor de resuscitare. Părinții și rudele Carinei vor să afle adevărul despre moartea fetiței și spun că abia apoi vor decide dacă vor acționa sau nu în instanță Spitalul Județean Vâlcea.
“Coșmarul nu s-a terminat pentru noi. Cu greu îmi găsesc cuvintele. Ne-a murit fetița de la o infecție virală. Se pare că i-a afectat țesuturile musculare, inclusiv mușchiul inimii. Am început investigațiile de luni dimineața. De la urgențe am fost trimiți la secția de contagioși, acolo a fost o altă consultație. Soția a fost cu ea, eu am stat acasă cu băiețelul. A primit tratament injectabil și ceva pentru stomac. Luni fetița nu mai avea febră. I-am urmărit temperatura și trebuia să ne întoarcem la spital dacă făcea temperatură mare. Nu a mai făcut și am cezut că a scăpat. În cursul nopții de luni a avut dureri de spate, de mușchi. Dimineața a plecat din nou la infecțioase și ne-a trimis la Urgențe. A avut insuficiență respiratorie, dureri în piept. Treaba a fost galopantă și la 3 și jumătate era decedată. Ce s-a întâmplat în acele ore eu nu știu. Eu nu acuz pe nimeni, vreau doar să aflu adevărul. Eu sunt de părere că trebuia să se facă ceva, nu să se tergiverseze până ne-au dat-o moartă”, ne-a declarat tatăl fetei.
“Am văzut că starea fetiței nu e bună și am decis să mergem cu ea la București. Nu era transportabilă, dar s-au obținut aprobările necesare pentru a pleca. S-a luat legătura cu cei de la SMURD, să meargă cu elicopterul. Starea s-a agravat, au făcut eforturi să o stabilizeze, au stabilizat-o, așa cu zis. Pe la 12 jumătate 1, ne-au spus că mama fetiței nu poate merge cu elicopterul că nu era loc. Am plecat noi cu mașina spre București. Pe la Topologu am dat telefon, ne-au spus că o trimit cu salvarea că elicopterul venea prea târziu. Am stat circa 20 de minute, trebuia să ajungă deja ambulanța acolo, am intrat în panică. Am sunat medicul de gardă, ne-a spus să ne întoarcem că starea fetiței nu e bună. Asta a fost…”, completează unchiul Carinei.
În acest timp, Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea a deschis un dosar penal pentru ucidere în culpă, moartea fiind considerată una suspectă, în timp ce conducerea Spitalului Județean Vâlcea a demarat o anchetă internă. “Este în desfășurare o anchetă internă, trebuie să încercăm să aflăm cauza acestui nefericit eveniment. Totul este acum în funcție de cât de serioși vrem să fim. Este mai bine să scape 100 de vinovați, decât să acuzi un nevinovat. Este foarte important să ajunge la o concluzie cât mai corectă”, spune Gheorghe Brânzan, director medical SJU Vâlcea. Fratele fetei decedate suferă de autism și acuză simptome asemănătoare cu cele ale Carinei, motiv pentru care a fost transportat cu o ambulanță la București, pentru investigații amănunțite.

Gabi CÎRJALIU