Tradiții și obiceiuri de Nașterea Fecioarei Maria, 8 septembrie

În această zi de mare sărbătoare creștinii ortodocși țin cont de câteva tradiții și obiceiuri, care sunt păstrate din moși-strămoși.
În afară de slujba de la Biserică există câteva tradiții populare de care oamenii țin cont, printre acestea numărându-se faptul că pe 8 septembrie nimeni nu are voie să lucreze.
Nu se spală, nu se coase și nu se face treabă prin gospodărie. Este ziua în care rândunelele își pregătesc călătoria spre țările calde, iar gâzele și reptilele se retrag în pământ.
Plantele nu mai sunt bune de leac și își pierd puterile tămăduitoare. De asemenea, vremea începe să se strice, devine capricioasă și mai răcoroasă.
Pe 8 septembrie se deschide sezonul de cules la vii, se bat nucii, se jupoaie coaja ulmilor. În plus, se dă startul târgurilor și iarmaroacelor de toamnă.
Se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului sunt mai ascultate ca oricând în această zi, mai ales din partea femeilor care își doresc un copil.
Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, este ocrotitoarea tuturor copiilor care îi poartă numele, dar și cea care are grijă de toate mănăstirile din țara noastră.