Tradiţii şi meşteşuguri de Moş Nicolae la Polovragi! Vâlceni şi gorjeni la cea de-a doua ediţie a “Târgului al tradiţiilor şi meşteşugurilor populare ale oltenilor de sub munte”
Un frumos şi impresionant târg a fost organizat de autorităţile locale din localitatea gorjeană Polovragi, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Primarul gospodar al comunei Gheorghe Epure, iubitor al tradiţiilor şi meşteşugurilor populare, a organizat prima ediţie în urmă cu doi ani, reluând şi anul acesta ideea.
“Gal Parâng, cu sediul în Polovragi, în parteneriat cu localităţile Baia de Fier şi Polovragi, au organizat pe 6 decembrie, de Moş Nicolae, “Târgul tradiţiilor şi meşteşugurilor populare ale oltenilor de sub munte”. Au participat producători şi meşteşugari din localităţle vâlcene Vaideeni şi Alunu, iar din judeţul Gorj – Polovragi, Alimpeşti, Baia de Fier, Novaci, Bumbeşti, Bengeşti, Muşeteşti, Crasna, Bălăneşti, Roşia de Amaradia şi Prigoria. Sper ca de anul acesta să devină o tradiţie an de an. Din păcate, mediatizarea evenimentului a fost deficitară, dar cea mai mare satisfacţie este că ne-am bucurat de un real succes”, ne-a precizat edilul şef al localităţii Polovragi Gheorghe Epure.
Târgul a încântat privirile celor care l-au vizitat prin varietatea de produse autentice româneşti, iar pentru cei nehotărâţi în alegerea cadourilor de sărbători alternativele au existat din plin, toate extreme de frumoase şi făcute cu multă grijă şi pasiune. Ceramica, costumele populare, lemnul pictat, dar şi multe alte obiecte făcute manual au fost la preţuri accesibile şi pentru toate buzunarele. În dorinţa de a împleti tradiţia populară străveche din prag de sărbători de iarnă cu nevoia de a oferi cadouri, Primăria Comunei Polovragi a invitat pentru acest eveniment meşteri populari renumiţi din zonele limitrofe.
Ansamblurile de fluieraşi de la Horezu, Vaideieni, Polovragi, Baia de Fier şi Alimpeşti au făcut deliciul târgului, fiindu-le admirate atât costumele tradiţionale populare, dar şi doinele de jale. Edilul din Polovragi este convins că pe viitor vor fi nelipsite de pe lista de invitaţi, atât Gal Horezu, cât şi Gal Gilort, prin acest demers urmărind continuarea trasdiţiilor din zonă, dar şi cunoaşterea lor.
“Pe toți ne uneşte pasiunea pentru dansul și portul tradițional, pentru obiceiurile zonei, moștenite și transmise din generație în gen, dar şi admiraţia către aceşti minunaţi meşteşugari care ne oferă de fiecare dată, la astfel de evenimente, câte ceva nou. Vreau să mulţumesc Gal Parang pentru invitaţia de a ne bucura de asftfel de momente, şi vom fi mereu acolo!”, ne-a spus primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluţă.
Tot marţi, 6 decembrie, lasediul situat în Comuna Polovragi, Grupul de Acţiune Locală “PARÂNG” a desfăşurat pentru publicul interesat, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, o primă activitate de informare, animare şi comunicare cu privire la scopul asociaţiei, direcţiile sale prioritare, strategii de dezvoltare, proiecte ce pot fi finanţate şi măsurile ce vor fi lansate în următoarea perioadă. Intâlnirea cu caracter public a fost adresată, în primul rând, populaţiei active situată în teritoriul GAL “PARÂNG”, ce doreşte să îşi dezvolte activităţile agricole, zootehnice, meşteşugăreşti etc., prin obţinerea de fonduri nerambursabile pe baza criteriilor de eligibilitate specifice fiecărei sesiuni de proiecte ce vor fi lansate în perioada următoare.