Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de SFÂNTUL GHEORGHE

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (Sfântul Gheorghe) este unul dintre cei mai importanţi sfinţi în calendarul creștin-ortodox. El se sărbătorește, în fiecare an, la 23 aprilie.

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca Sân-George său Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor.
În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Samedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.
În unele zone, în ziua de Sf. Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porâilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grîdini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forţe malefice. Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.
Se zice că fetele mari dacă priveau într-o găleată cu apă la miezul noptii, în ajunul zilei de Sangeorz, îşi puteau vedea ursitul. În unele zone ale ţării, fetele împleteau cununi verzi şi le presărau pe uliţă. Apoi urmăreau ce feciori calcă pe ele. Dacă băieâii pe care îi îndrăgeau nu călcau cununele, era semn că fetele urmau să se mărite în acel an. Apoi coroniţele erau păstrate peste an pentru vrăji de dragoste. În alte zone, fetele mergeau în ziua de Sf. Gheorghe în pădure pentru a aduna mătrăgună, apoi atârnau plantele sub streaşină pentru a avea peţitori bogaţi.
Şi feciorii aveau ritualurile lor. În ziua de Sf. Gheorghe plecau în căutarea ierbii fiarelor, planta miraculoasă care deschide orice lacăt. De asemenea, în ajun, flăcăii puneau într-o dumbravă, într-un loc ascuns o găleată cu apă. Apoi, la răsăritul soarelui, în ziua de Sf. Gheorghe, plecau să vadă găleata. Dacă în găleată găseau iarbă verde, era semn că flăcăul se va însura în acel an cu fata care îi era dragă. Dacă era ceva uscat, era semn că nu se însoară în acel an. Iar dacă găsea pământ, era semn rău şi se credea că feciorul va muri curând.
În unele zone se zice că cine doarme în ziua de Sfântul Gheorghe, va dormi tot anul.
O altă tradiţie din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune că cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic şi mai sănătos întreaga vară.
În ziua de Sangeorz, se aleg ciobanii care urmează sa ia în primire oile până la sărbătoarea de Sf. Dumitru.
Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, pentru a rodi.
Se zice că dacă în dimineaţa de Sf. Gheorghe e multă rouă, anul va fi îmbelşugat.

SURSA: antenasatelor.ro