Tradiție și dezvoltare la Vaideeni

Comuna vâlceană Vaideeni este una dintre puținele din județ unde se îmbină perfect păstrarea obiceiurilor străvechi și continuă modernizarea infrastructurii. Asta și pentru că la cârla localității se află un primar tânăr și inimos, Daniel Achim Băluță, dar și viceprimarul Vasile Ichim.

FOTO: Asociatia Culturala Mostenitorii

Anul a început cu o șezătoare tradițională

La Vaideeni s-au întâmplat lucruri frumoase încă de la începutul acestui an, atunci când Asociația Culturală Moștenitorii a organizat o nouă șezătoare. Au fost prezente câteva femei din sat, care încă mai cos și care duc mai departe această frumoasă tradiție. Tradiție, artă populară, oameni frumoși, cântec, chiuituri și multă voie bună, toate adunate într-un singur cuvânt: Vaideeni! A fost o șezătoare încărcată de emoție, dar și de speranță… speranța că aceste meșteșuguri nu se vor pierde în negura timpului! Arta cusutului continuă să meargă mai departe datorită lor.

Primar activ

Primarul Daniel Achim Băluță a fost invitat să participe la întrunirea filialei SIBIU a Asociației Orașelor și Comunelor. Primăria Vaideeni întreține relații de colaborare cu mai multe localități rurale din județul vecin și participă la acțiuni culturale ale acestora. Întâlnirea a fost și una destinată unor schimburi de experiență. Primarul comunei Vaideeni a prezentat omologilor săi din județul Sibiu câteva din proiectele dezvoltate de administrația vâlceană și identificat din proiectele primarilor sibieni pe acelea care merită dezvoltate și implementate și în Vaideeni.


10 case construite în 5 zile

Habitat for Humanity România a finalizat construirea a 10 case în 5 zile la Vaideeni, județul Vâlcea, în cadrul evenimentului de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD 2019. Peste 450 de voluntari veniți din toate colțurile țării, dar și din SUA, Canada și Noua Zeelandă au muncit cot la cot împreună cu cele 10 familii partener la ridicarea locuințelor pentru ca acestea să se mute în noile case începând cu vara anului viitor. În fiecare zi, mai mult de 240 de voluntari au fost prezenți pe șantierul din comuna Vaideeni, unde au lucrat timp de 8 ore la construirea celor 10 case. În prezent, familiile partenere pentru care au fost ridicate locuințele trăiesc în containere sau în case construite din materiale improprii, în condiții greu de imaginat. Echipele de voluntari au lucrat la fundațiile caselor, au placat pereții din interior cu OSB, au izolat tavanele cu vată minerală, iar la exterior au aplicat stratul final de tencuială decorativă. Pe tot parcursul evenimentului, aceștia au fost instruiți și supervizați de 25 de constructori specialiști care le-au expus voluntarilor informații legate de materialele de construcții, echipamentele și procedurile utilizate în fiecare etapă a construcției.

Gabriel Cârjaliu