Totul despre amenzile din starea de urgență! De ce sunteți amendați? Cum puteți contesta o amendă?

“Sunt niste nenorociți polițiștii, stau la Annabella în Horezu la pândă, uite exemplu, o opriră pe sorumea, avea declarație pentru cumpărături, apoi ziseră arătați-mi asigurarea la mașină, era ok și aia, apoi certificatul, era în regulă, apoi arătați-mi cumpărăturile și pentru că erau cam puține i-au dat 2000 amendă, adică 1000 lei în 48 de ore, dacă nu 2000. Oare câte cumpărături trebuie să ai să nu primești amendă?” – acest mesaj l-am primit pe privat pe facebook, de la o prietenă, marți, 7 aprilie. Este doar unul din zecile de mesaje care le primim de ceva vreme de la diverși prieteni sau cititori.

Ce spune deputatul Eugen Neață

L-am întrebat pe deputatul Eugen Neață, fost polițist cu mare experiență și fost comandant al Poliției Vâlcea ce crede despre aceste amenzi.
“În mare parte sunt niște abuzuri. După cum ați observat, se fac dosare penale arbitrar de multe ori fără să existe plângeri prealabile, iar în alte cazuri nu se fac dosare nici măcar pentru furt sau alte infracțiuni grave. Poliția nu mai face acum prevenție și nu mai acordă ajutor, ci aleargă după amenzi. Comandanții cei mari se laudă la televiziuni cu amenzi. Să știți că și mie mi-au reproșat cândva că am puține amenzi în Vâlcea, dar eu am insistat pe prevenție. Dacă alergi mereu și stai la pândă să dai amenzi, nu mai ai timp să previi. Când faci prevenție, rezultatele se văd în timp. Scade numărul infracțiunilor și al contravențiilor. Cu cât pui mai multă presiune pe polițiști să obțină un target de amenzi, cu atât crești numărul infracțiunilor.
Îi sfătuiesc pe toți cei care se simt abuzați să se adreseze instanțelor, iar în cazurile evidente în care au fost jigniți, sau loviți să facă plângeri penale. Trebuie să punem stop abuzurilor. În cazul care mi l-ați relatat poliția nu poate presupune că acele cumpărături sunt multe sau puține. Poate un om are bani doar de o pâine și acea pâine este cumpărătura lui”, precizează deputatul Eugen Neață.

Când sunteți cei mai vulnerabili pentru a lua amendă?

Poliția urmărește acum în primul rând ca amenzile să poată fi plătite. De exemplu a amenda un rom sărac, fără casă și fără loc de muncă, este nerentabil pentru stat.
Pensionarii sunt cele mai bune “ținte” pentru amenzi, precum și cei care dețin și ies pe străzi cu autovehicule la cumpărături. Pentru că vor plăti acea amendă.
Pentru a evita contactul cu aceste “patrule” ieșite la vânătoare, este preferabil să faceți cumpărăturile în magazine foarte apropiate de domiciliu, fără autoturism. Cele mai bune ore sunt cele de schimb de tură, aflați când se face schimbul de tură dimineața devreme, atunci aveți o fereastră îngustă de timp în care puteți ieși fără să dați nas în nas cu polițiști sau jandarmi.

Contestarea amenzii:

• Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări), precizează Avocatul Poporului.
• În situaţia în care cel sancționat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.
• În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal, instanţa judecătorească dispune să îi fie achitată celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.
• Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 de lei.

Ce trebuie să știe cei care vor să invoce neconstituţionalitatea actului normativ

Avocatul Poporului atrage atenţia persoanelor care au fost amendate şi care doresc să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie.
• “Numai în această situaţie, o eventuală decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluţionării dosarului în fond şi în căile de atac ordinare.
• Decizia de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o şi doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepţie de neconstituţionalitate”, adăugă Avocatul Poporului.
Jumătate din amendă se poate achita în 15 zile

Persoana amendată poate achita în cel mult 15 zile jumătate din cuantumul amenzii:

• “Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită, şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege.
• Termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată, în situaţia în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi.
• Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării”.

De ce îi urăște lumea acum pe jandarmi și polițiști?

Pentru că vede că în timp ce noi stăm în casă, afară s-a instalat sălbăticia. Au început masacre incredibile în păduri. Cine îi protejează pe cei care, în ultimele săptămâni (sub ordonanță militară!!) au pus la pământ şi au făcut zeci de mii de transporturi de lemn românesc tânăr şi viguros? Ce fac anchetatorii? Ce face guvernul? Chiar nu e în stare nimeni să facă ordine în țara asta? Se întreabă oamenii care mai văd că la Țăndărei s-au confiscat arme din cauza unor procurori și judecători corupți care au lăsat liberi niște infractori periculoși și le-au restituit și armele de asalt. Lumea vede că în comunitățile de romi poliția nu intră, iar acestea amenință cu jafuri și furturi chiar primari aleși și patroni de magazine.
Cum să mai ai încredere în poliție când infractorii adevărați fac ce vor, iar tu, polițist, cauți nod în papură să găsești ceva nereguli în complectarea unor declarații pentru a da amenzi unor oameni oropsiți.

Traian GUMINSKI