TEHNICIAN AGROMONTAN – o calificare care te ajută să înveţi să preţuieşti viaţa, familia şi pe cea mai valoroasă resursă – pământul

Judeţul Vâlcea are un potential extraordinar pentru practicarea turismului şi în special a agroturismului – formă de turism care presupune crearea unei pensiuni şi a unui business care îţi permite să stai acasă, să te ocupi simultan de familie şi de turiştii care doresc să vadă o gospodărie cu animale, care doresc să mănânce fructe, legumele, carne, lapte, ouă proaspete, produse în mod sănătos şi mai ales să participe la obţinerea acestora.

Turiştii străini, suprasaturaţi de hoteluri de lux şi mâncare fără gust, dar aranjată sofisticat pe farfurie, au devenit tot mai interesaţi de concedii petrecute în gospodării agroturistice din zonele pitoreşti ale ţării noastre. Ei bine, judeţul nostru are astfel de zone; Vaideeni, Horezu, Valea Lotrului, Voineasa, Dăeşti, Budeşti, Goranu, Govora, Cheia, Olăneşti, Păuşeşti, Costeşti, Bărăbteşti şi exemplele pot continua.
Pentru dezvoltarea domeniului agroturistic şi al agromontanologiei ar trebui pus accent mai mare pe:
– Etalarea produselor gastronomice tradiţionale, specifice zonei;
– Activităţi de agrement specifice zonelor rurale;
– Transport cu mijloace tradiţionale-vehicule cu tracţiune animală;
– Pelerinaje către lăcaşuri de cult cunoscute;
– Vizitarea atelierelor meşteşugăreşti artizanale, de olărit, fierărie, ţesut etc.
De asemenea, se ştie că există foarte multe programe ale Uniunii Europene de finanţare a acestor afaceri, dar accesarea banilor şi înscrierea în programe sunt condiţionate de studii în domeniu. Din acest motiv, facultăţile de Agromontanologie, Agricultură, Horticultură, Tehnologii şi Biotehnologii Agricole sunt tot mai căutate în ultimul timp de către tineri ai căror părinţi au investit în pământ, au cumpărat terenurile pe care cei neinformaţi le-au vândut la preţuri infime şi se şcolesc în acest domeniu.
Calificarea Tehnician agromontan permite dobândirea de competenţe necesare în viaţa de zi cu zi, precum producerea hranei, păstrarea nealterată a proprietăţilor pământului-solului, unul din cei mai importanţi factori de producţie, aplicarea de tehnologii ecologice în domeniu, utilizarea maşinilor şi instalaţiilor necesare în aceste activităţi, creşterea speciilor de animale etc. urmând ca în cazul continuării studiilor liceale cu cele universitare din acest domeniu, să se dobândească şi competenţe mult mai complexe precum:
– proiectarea, înființarea şi managementul unei exploatații/întreprinderi agro‐turistice;
– expertizarea terenurilor agricole din zonele de deal şi de munte, gestiunea şi alocarea fondurilor pentru producția agricolă;
– asigurarea serviciilor de consultanță şi extensie în agricultură pentru zonele cu relief înalt;
Absolvenţii calificării de Tehnician agromontan şi/sau ai facultăţilor de Agromontanologie pot ocupa posturi diverse, în funcţie de nivelul de studii, la: primării – camere agricole; oficii judeţene şi centre locale de consultanţă agricolă; firme private de consultanţă agricolă; asociaţii agricole, ferme private; centre fitosanitare; poliția vamală fitosanitară; protecţia consumatorului; staţiuni de cercetare şi producţie agricolă; întreprinderi de exploatare şi întreţinere a pajiştilor, etc.
În concluzie, dragi elevi, dragi părinţi, renunţaţi la prejudecăţi şi priviţi către viitor!
Orice meserie am face, avem nevoie de hrană. Să alegem să ne hrănim sănătos, să ştim ceea ce mâncăm, să ştim să trăim inteligent!


Ing. prof. Rodica Manea
Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului