Teatrul Anton Pann Rm. Vâlcea, pe scena Festivalulului Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest” Piteşti

De abia întorşi de la Festivalul de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamţ, actorii Teatrului Anton Pann se pregătesc pentru un alt festival, cea de-a XX-a ediţie a Festivalulului Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest” şi Festivalul Balcanic al Teatrului de Studio, ediţia a VII-a, eveniment care va avea loc în perioada 14-20 noiembrie la Piteşti.

Juriul Festivalului este compus din personalități ale teatrului românesc și nu numai: George Mihăiță – actor și Manager al Teatrului de Comedie din București, Aura Corbeanu – vicepreședinte executiv al Uniunii Teatrale din România (UNITER) și cunoscutul regizor albanez Adonis Filipi. Printre spectacolele care se află în concurs, după o selecţie riguroasă făcută de către selecţionerul acestei ediţii, criticul de teatru Ion Parhon, la Festivalulului Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest se numără şi spectacolul Teatrului Anton Pann. Este vorba de RESPIRĂ de Duncan Macmillan, traducerea şi regia Adrian Roman, scenografia Traian Tuţă, un spectacol care s-a jucat în premieră naţională pe scena de la Râmnicu Vâlcea în ianuarie 2016. Teatrul Anton Pann va intra in competiţie cu spectacole ale unor teatre cu renume din ţară şi străinătate, şi anume: Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu; Teatrul Bulandra din București, Teatrul Fani Tardini din Galaţi; Teatrul de dramă din Vraţa – Bulgaria; Teatrul din Kragujevac, Serbia; Teatrul independent Unteatru din București; Teatrul Dramatic din Braşov şi Teatrul Alexandru Davila din Piteşti. RESPIRĂ, spectacolul Teatrului Anton Pann va fi prezentat publicului argeşean sâmbătă 19 noiembrie, de la ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Alexandru Davila din Piteşti.
După premiera națională și reprezentaţiile de la Râmnicu Vâlcea, RESPIRĂ a fost prezent şi pe scena altor teatre precum Teatrul Excelsior din Bucureşti și la Festivalul festin de la Caracal. Doi actori extraordinari, Maria Simona Arsu și Olimpiu Blaj, într-un spațiu de joc minimal, practic fără decor și recuzită, captează pentru o oră și jumătate atenția spectatorilor emoționați care, de fiecare dată, izbucnesc în aplauze la final. Este un spectacol tulburător despre creșterea populației și schimbările climatice și cum acești doi factori fac problematică decizia de a avea un copil, dacă îți pasă cu adevărat de viitorul planetei și al lumii.
Iată cum descrie Oana Medrea acest spectacol în revista Teatrul azi nr. 10-11/2016:
“Cu un tempo alert și cu replici care se întretaie în dialoguri vii, ce alternează cu pledoarii pro și contra, rostite pe rând de cei doi viitori părinți, textul lui Duncan Macmillan respiră prospețime, deși densitatea sa ideatică devine pe alocuri copleșitoare. Protagoniștii sunt două personaje fără nume, un El și o Ea ai zilelor noastre. El — muzician șomer, Ea — doctorandă în probleme de protecția mediului. Aceștia sunt protagoniștii poveștii: doi tineri, aflați în fața întrebării cruciale a vieții de cuplu. A deveni sau a nu deveni părinți? Prin implicarea lor, prin ritmul și firescul replicilor, cei doi actori ai teatrului vâlcean ne-au făcut să uităm că suntem spectatori și că ei rostesc un text scris de un autor străin. Timp de o oră și jumătate, care durează cât o respirație, densitatea și inteligența textului, împreună cu intensitatea jocului celor doi actori, te fac să uiți că ești la teatru “. Informaţiile ne-au fost transmise de Daniela Ştefănescu, purtător de cuvânt la Teatrul Anton Pann.