Te muți în casa nouă? Iată câteva sfaturi pentru a-ți face locuința mai eficientă din punct de vedere energetic

Odată cu schimbările economice cu care ne confruntăm la nivel global, un cuplu care se afla în pragul achiziționării unei noi locuințe, poate avea parte de un start mai dificil în acest proces. În mare parte acest fenomen este cauzat de dobânzile mari ale creditelor bancare, dificultatea ridicată în aprobarea acestor tipuri de credite și nu în ultimul rând, costurile ridicate la energie care vor acompania rata în perioada ce urmează.
Mai jos recomandăm câteva modalități prin care puteți eficientiza noua locuință din punct de vedere energetic.

1. Etanșare completa a locuinței

Identifică locurile unde consideri ca nu este complet izolat. Dacă ferestrele locuinței tale sunt predispuse scurgerilor de aer, aplicați un strat de silicon peste orice fisură identificată sau, într-un mod uniform, de-a lungul ramelor. De asemenea, poți adăuga un strat de folie termocontractibilă pe ferestre. Ambele reprezintă soluții ușoare și economice de a economisi energie.

2.Limitează utilizarea reșourilor și caloriferelor electrice

Deși acestea mențin o ambianță plăcută pe vreme racoroasă, nu sunt cea mai economică metoda în materie de consum de energie. Recomandat este să folosești termostatul la potențialul său maxim (spre exemplu menținerea acestuia la o înălțime echilibrata / medie a camerei pentru o menținere continuă a căldurii). Altă metodă este reprezentată de păstrarea unei temperaturi medii în centrala, pentru o urcare graduală a temperaturii caloriferelor- o urcare bruscă consumă mult mai multă energie.

3. Realizează un proiect eficient al instalațiilor electrice

Aceasta soluție e valabilă atunci când casa este într-o fază incipientă. De regulă, este recomandat să angajezi o firma profesionista, acreditată precum echipa AlinadiElectric.ro, care oferă servicii de proiectare a instalațiilor electrice – deși necesită o investiție din partea ta chiar înainte de aplicarea finisajelor, pe termen lung, vei observa beneficii reale ale acestei decizii. Un astfel de proiect va determina cea mai buna poziționare a consumatorilor pentru definirea circuitelor, menținerea unui plan electric aflat în parametrii optimi și mulți alți factori tehnici necesari unui plan electric eficient.

4. Instalarea panourilor solare

Chiar dacă în sine, un proiect de instalare panouri solare nu constituie o soluție ieftină, poți revoluționa modul în care casa ta va consuma energie. Panourile se amplasează pe acoperisul casei și se folosesc de energia solară pentru a produce rezerve proprii de energie, astfel reducand în mod substanțial facturile de energie. În funcție de locația casei, statul poate pune la dispoziție o parte din investiția proiectului, pentru a încuraja cât mai multe persoane la o astfel de soluție.

5. Adaugă izolație mansardei sau podului casei tale

Aici discutam de o soluție particulară. În cazul în care locuința dispune de o mansarda (în special în cazurile în care este neamenajată) sau dacă pur și simplu locuința are un pod folosit pentru depozitare, izolarea acestui nivel va produce un efect de economie energetică generoasă pentru casa ta. Dacă ar fi să încadrăm investiția în anumiți parametrii financiari, atunci clar nu este o soluție care costă puțin. Proiectul necesită o investiție inițială considerabilă, mai ales dacă vorbim de o suprafață mare, însă, ca și în cazul celorlalte soluții detaliate mai sus, va avea un efect pozitiv, de lungă durata, pentru facturile tale la energie.

Acestea fiind spuse, sperăm că sfaturile noastre vor fi de folos și te vor ajuta să-ți pui noua casă la punct, astfel încât să eficientizezi costurile energiei electrice.

Sursa foto: Pexels.com