Sute de elevi vâlceni au fost loviți fără milă de Guvernul Orban

Citind OUG 15/2020, pe care Guvernul Orban a adoptat-o la ceas de seară săptămâna trecută ca să modifice Legea educației, publicată azi în Monitorul Oficial, putem spune fără exagerare că au nenorocit naveta elevilor. Cine? Premierul Orban și toți cei care au contrasemnat ordonanța: Raluca Turcan, Monica Anisie, Ion Ștefan, Florin Cîțu și Lucian Bode.

Concret, decontarea navetei elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu se va putea face doar „în baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier” (art. 84, alin 3). Din clipa asta, orice bilet de tren nu mai poate fi decontat.
Pe lângă asta nu există la acest moment buget aprobat pentru decontarea integrală a navetei, deci prevederea referitoare la faptul că „decontarea se va face din bugetul Ministerului Educației Naționale” nu este susținută în realitate. Cum de și-a pus semnătura ministrul Florin Cîțu al Finanțelor Publice pe o ordonanță care nu are impactul bugetar calculat?
Naveta va rămâne în continuare plafonată de vreme ce ordonanța spune că va există o hotărâre de Guvern care trebuie adoptată în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței pentru aprobarea „sumelor ce pot fi decontate”. Astfel, operatorilor de transport rutier li se va impune să transporte elevii cu un tarif reglementat, mult sub prețul de piață, fără acordarea unor compensaţiilor pentru obligaţia de serviciu public, așa cum este normal și cum prevede și Regulamentul 1370 al Uniunii Europene. Blocajul va fi și mai mare decât în momentul de față.
Aceasta să fie oare România normală promovată de președintele Klaus Iohannis?

Traian Guminski