Surprize pentru credincioșii din Mateești
Primarul comunei vâlcene Mateești, Cosmin Anghelescu, le-a făcut o surpriză credincioșilor din localitate, chiar înainte de sărbătoarea Sfânta Maria.
“Cum detaliile fac întodeauna diferența, am zorit să așezăm crucea pe turla bisericii “Înălțarea Domnului” din centrul localității Mateești, reușind totodată și să tăiem bradul uscat din apropiere. Vă dorim să celebrați cum se cuvine sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și să vă bucurați alături de cei dragi de ultimele 2 săptămâni de vară. Nu în ultimul rând, le urăm “La mulți ani!” tuturor celor care își serbează mâine ziua onomastică.
Mulțumesc frumos tuturor celor implicați! Sănătate și Doamne ajută!“
Biserica având hramul „Înălțarea Domnului” este biserica din centrul comunei (parohia Mateești I); nu are cimitir și nici enorie. Terenul de 0,35 ha, pe care a fost înălțată, a fost donat de Nae Manolache, iar edificiul a fost ridicat cu donații de la toate familiile din sat, prin grija preoților Vasile Codreanu (pensionar) și Gheorghe Popescu (în activitate) între anii 1904-1919. Unul dintre ctitori, preotul Popescu, care se afla și la conducerea Băncii populare Oltețu, în perioada Primului Război Mondial, pentru a încheia lucrările de construcție a monumentalului edificiu, a încurajat femeile din sat, cu bărbații plecați la luptă pentru țară, să facă donații, bazate – unele –pe împrumuturi bancare, ce nu au mai putut fi înapoiate, soții lor pierind pe front. Datoriile generate de aceste împrumuturi, ca semn de recunoștință pentru eroismul lor, au fost șterse după război, iar biserica a primit hramul „Înălțarea Domnului” în cinstea eroilor neamului. În perioada 1962-1990, regimul comunist de atunci a forțat schimbarea hramului în „Sf. Parascheva”, dar – după Revoluție, s-a revenit, la cererea locuitorilor, la denumirea inițială. Temelia bisericii este din piatră, adusă de la cariera din Alunu, iar lucrarea a fost realizată de meșteri italieni.