Stelian Sasu, artistul în lemn din Oteșani, a recondiționat o bisericuță veche de aproape de 300 ani

Stelian Sasu este cunoscut deja vâlcenilor prin talentul de a lucra în lemn. De o sensibilitate aparte, Stelian Sasu este singurul artist sculptor din Vâlcea care folosește pentru operele sale, aproape exclusiv, rădăcini de arbori, pe care le caută singur, le aduce de la distanțe mari în gospodăria sa din Oteșani și le dă viață transformându-le în mobilier unicat de casă sau grădină, dar și în piese de colecție pentru pasionați. Pentru că inflația din ultimii ani nu i-a mai permis să lucreze artistic, Stelian a investit din banii câștigați în utilaje performante care să–i permită să construiască mobilier de casă și grădină.

“Mai lucrez cu rădăcinile de copac, la cerere. Am mai avut client, dar mai rar. Am observant însă în ultimii ani, de la începutul pandemiei o cerere mai mare pentru casele de lemn, pentru tot felul de anexe. Poate și pentru că oamenii trag mai mult la sat.
Pot realiza orice construcție sau obiect de lemn, după orice proiect al potențialilor clienți sau putem proiecta împreună cu aceștia în funcție de dorințele lor o clădire sau să o utilăm”, ne spune Stelian Sasu.

A recondiționat o bisericuță de lemn din 1730

Artistul în lemn ne spune că ultima lui lucrare de suflet a fost chiar în comuna în care a crescut și de care se simte foarte legat.
“Avem Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – filie în satul Bogdănești, o bisericuță mică din lemn. Pentru că datează din anul 1730, ultimele reparații au avut loc în anul 2023 chiar de mine. Am mers din casă în casă cu preotul paroh Gheorghe Bădiță și am strâns bani să cumpărăm materialele necesare. Am muncit mult, mi-a fost drag. Îi vedeam pe oameni că treceau pe drum, mă mai întrebau cât mai am până o termin, iar după, toți îmi spuneau că le place. Problema la noi este că majoritatea în comună sunt bătrâni, nu au resurse financiare. Tinerii au plecat la muncă în afară.
În anul 2007 s-a început construcția unei noi biserici Biserica Adormirea Maicii Domnului – parohială în satul Cârstănești, cea veche fiind neîncăpătoare. Din păcate, construcția a rămas neterminată din cauza lipsei resurselor financiare, iar acum, expusă intemperiilor, clădirea se confruntă cu deteriorări semnificative. Așa am ajuns să îi scriem lui Gigi Becali, cu speranța că poate ne ajută să cumpărăm și noi materialele de consstrucție care mai sunt necesare. Mai apelăm și la oamenii care ne pot ajuta…”, ne spune Stelian Sasu, artistul local cunoscut pentru lucrările din lemn pe care le face.

Letiția Lazăr