Stelian Sasu (ALDE Oteşani): “Un drum de acces în lungime de 2 km duce un sat cu o vechime de sute de ani la dispariţie!”

Stelian Sasu este liderul organizaţiei ALDE din Oteşani şi şi-a propus ca în această calitate să se implice constant în proiecte pentru dezvoltarea localităţii sale natale.

Pentru că Oteşaniul este localitatea de suflet a tânărului care reuşeşte ca din cele mai întortocheate lemne pe care le prelucrează în atelier să iasă glastre pentru flori, măsuţe de lemn, cuiere, suporturi pentru pahare şi sticle, leagăne pentru copii, chiar şi poduri care mai de care mai frumoase, şi multe alte minunăţii, acesta este hotârît să identifice întâi problemele cu care se confruntă localnicii.
“Organizaţia ALDE Oteşani va lua fiecare sat, fiecare cătun în parte, vom vorbi cu fiecare familie şi facem o listă cu toate problemele cu care se confruntă populaţia. Primul sat asupra căruia ne-am oprit este Satul Sub Deal care are o vechime de peste 150 ani. Dacă odată aici, cum ne-a spus un localnic plecat din sat peste hotare, 40 de fumuri, acum abia sunt 21. Oamenii nu mai au nicio tragere de inimă pentru a veni aici să locuiască din cauza drumului de acces. Toţi tinerii au plecat dina cest sat, lăsând casa părinţilor în paragină. Oamenii au făcut drumuri şi au cerut foştilor şi actualilor edili repararea drumului care s-ar întinde pe o lungime de 2 km, dar nu s-a făcut nimic”, ne spune Stelian Sasu, care susţine că tinerii s-ar putea întoarce oricând în locurile unde s-au născut şi au crescut dacă sunt condiţii normale de viaţă.
Un tânăr din acest sat plecat peste hotare a transmis mesajul:
“Tineretul, văzând ca nu este nicio posibilitate de a duce o viaţă cât de cât decentă pentru acest secol, şi-a luat lumea în cap şi s-a pribegit fie care pe unde a putut, lăsând casa, pământul părinţilor în paragină. 28 ani de la căderea comunismului şi zisa democraţie în care trăim de 28 ani, nimic nu s-a făcut pentru acest sat. Atât am cerut foştilor edili din primăria Oteşani: să facă un drum de acces unde să poţi circula ca o persoană normală, să poţi circula şi tu cu o maşină, nu s-a vrut şi nu se vrea. Asta a dus la nimicirea satului şi ruiarea caselor şi pământului. Oare nu au fost bani să faci 2 km de drum? Impozitele plătite de aceşti oameni de sute de ani, unde sunt? Eu unul, şi mulţi dintre tinerii care suntem plecaţi din acest sat, am vrea să ne întoarcem acolo unde ne-am născut la casa părintească, sper ca într-o bună zi să vină cineva să salveze acest sat de la dispariţie. Acest sat, în timpul comunismului, avea o şcoală cu 4 clase, acum e distrusă, oare de ce se vrea distrugerea acestui sat? O să vin acasă acum de Paşte şi o să filmez tot satul, am să-l distribui să se vadă în ce hal trăiesc aceşti părinţi care ne-au crescut cu sudoare, care au mers 2 km prin noroi să aducă o pâine la copii…”.
În satul Sub Deal populaţia este îmbătrânită. Doar părinţii au mai rămas în anumite case pe alocuri. Alte case sunt aproape distruse de vicisitudinile vremii, fiind părăsite. Un sat condamnat la moarte clinică, cam asta ar fi descrierea satului cu 20 de fumuri pentru care Stelian Sasu vrea să găsească soluţii pe viitor.