Ştefan Ovidiu Popa: “Ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare naţională!”

În urmă cu 100 de ani, mai exact, pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești: Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Reintregirea Romaniei a inceput la Chisinau si s-a incheiat la Alba Iulia.

Unirea Basarabiei cu ţara mamă se valorifică prin identitatea naţională, reprezentată de “românismul” care promovează identitatea culturală şi politică a tuturor vorbitorilor de limba română.
Niciun pact şi nicio asuprire străină nu poate suprima voinţa oamenilor cu aceleaşi origini, cultură şi identitate. Respectarea drepturilor cetăţeneşti, precum şi a dorinţei de unire este o dovadă a democraţiei.
Înfăptuirea unirii crează avantaje reciproce ambelor state, atât din punctele de vedere amintite mai sus, cât şi din punct de vedere economic şi socio-politic, având în vedere că România şi Republica Moldova îşi doresc să-şi coordoneze priorităţile de dezvoltare, cu toate că în prezent există deja nenumărate proiecte comune.
Amânarea înfăptuirii Unirii nu aduce decât o continuă frustrare de neputinţă şi menţine vie doar o speranţă. Ziua de 27 martie 1918 nu este doar o zi istorică, este ziua în care strămoşii noştri, determinaţi de propria voinţă au făcut eforturi foarte mari ca unirea să fie posibilă.
În cadrul şedinţei solemne, de ieri, 27 martie 2018, a celor două camere ale Parlamentului României, s-a aprobat ca această zi să fie declarată sărbătoare naţională.
În calitate de deputat, consider că, este datoria mea şi a fiecăruia dintre noi, să promovăm dorinţele cetăţenilor şi să ne asigurăm ca drepturile acestora sunt respectate.

Vă mulțumesc!
Ştefan-Ovidiu Popa
Deputat PSD Vâlcea,