Sfinţii Mihail şi Gavriil! Ce monumente vâlcene sărbătoresc azi hramul! Ce nu trebuie să faci în această zi!

În fiecare an pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfiţtii Arhangheli Mihail şi Gavriil împreună cu soborul tuturor îngerilor. Cuvantul “înger” este de origine grecească şi înseamnă vestitor sau trimis, iar cuvântul “arhanghel” este echivalent cu “mai mare peste îngeri” sau “cel dintâi dintre îngeri”. Este sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil, în jurul cărora Biserica adună şi prăznuieşte toata obştea, tot “soborul” îngerilor laolaltă.

Sărbătoarea închinată lor datează încă din secolul al V-lea d.Hr. La originea ei s-a aflat o simplă sfinţire a unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol.
Mihail, al cărui nume se traduce prin “puterea lui Dumnezeu”, este protectorul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli. Printre misiunile acestui arhanghel se numără şi aceea de a transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc.
Gavriil, al cărui nume se traduce prin „Apărătorul meu este Dumnezeu“, este considerat mesagerul veştilor bune. Potrivit tradiţiei, el a vestit sfinţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Tradiţia creştină spune că Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos, şi este recunoscut ca martor al Învierii Domnului. Gavriil este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin – un crin.

Monumente istorice vâlcene cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil:
– Biserica Mănăstirii Arnota, comuna Costeşti;
– Biserica din satul Fârtăţeşti, comuna Fârtăţeşti;
– Biserica din satul Godeni, comuna Alunu;
– Biserica din cartier Bârzoteni, oraş Horezu;
– Biserica fostului Schit Arhanghel, cartier Arhanghel, Râmnicu Vâlcea;
– Biserica fostului Schit Cetăţuia, str. Calea lui Traian, Râmnicu Vâlcea, pe Dealul Cetăţuia;
– Biserica din satul Budeşti, comuna Budeşti;
– Biserica din satul Modoia, comuna Cernişoara;
– Biserica Mănăstirii Surpatele din satul Surpatele, comuna Frânceşti;
– Biserica din satul Urşi, comuna Popeşti.

În ziua de 8 noiembrie, este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții, potrivit crestinortodox.ro.
În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil, se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năpasnice.