Sfântul Grigorie Decapolitul este sărbătorit mâine la Mănăstirea Bistrița

Duminică, 20 noiembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, Mănăstirea Bistrița din localitatea vâlceană Costeşti îmbracă haină de sărbătoare, întâmpinându-i pe toți pelerinii care vin în această zi să aducă mulțumire sfântului pentru minunile săvârșite în viețile și familiile lor.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită în biserica mare a mănăstirii, începând cu ora 09.00, iar soborul de arhierei, preoți și diaconi va fi condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Sfântul Cuvios Părinte Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârșitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor. A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842. Cinstitele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări datorate vitregiei vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent. În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie.