Serviciul Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale, 65 de ani de existență! Scurt istoric şi mesajul prefectului Renga la ceas aniversar

Instituţia Arhivelor Vâlcene păstrează documente care, prin varietatea informaţiilor oferite, reprezintă valori ale Patrimoniului Arhivistic Naţional. Serviciul Judeţean Vâlcea, înfiinţată la 1 octombrie 1951, are astăzi în evidenta 924 fonduri si colecţii arhivistice, care însumează peste 8.000 m. l. arhiva.

Instituţia funcţionează într-un sediu modern, ridicat în centrul civic al municipiului Râmnicu Vâlcea, dat în folosinţă în septembrie 1982. În depozitele unităţii se află fonduri administrative, judecătoreşti, economice, fonduri din ramurile muncă şi sănătate, sport-turism, învăţământ şi cultură, fonduri familiale şi personale etc.
O cantitate importantă de arhivă este organizată pe colecţii, alcătuite şi numite în funcţie de conţinut, formă şi suport: Documente Istorice, Manuscrise, Mitrice şi Registre de stare civilă, Sigilii, Planuri, Hărţi, Fotografii, Microfilme, Afişe, Ilustrate.
Începând cu documentele emise în perioada Evului Mediu şi continuând cu cele din Epoca Moderna până la Istoria Contemporana, informaţiile oferite de arhivele vâlcene pun în lumina trecutul bogat al acestor ţinuturi ce s-au integrat organic în spiritualitatea românească.
Biblioteca documentară a instituţiei, cu un număr de 20.150 volume şi periodice completează fondul arhivistic al judeţului Vâlcea.
Un număr considerabil de lucrări, publicate de Serviciul Judeţean Vâlcea – ediţii de documente, inventare arhivistice sau cataloage – au introdus în circuitul cercetării ştiinţifice surse de mare valoare, apreciate pe măsură şi folosite în scrierea istoriei adevărate a românilor. Pe de alta parte, arhiviştii vâlceni, prin activităţile cultural-ştiinţifice organizate (sesiuni de comunicări, simpozioane, mese rotunde, medalioane comemorative, expoziţii tematice) au adus în fata specialiştilor şi publicului iubitor de istorie documente cu informaţii inedite, ce privesc viaţa politică, economică, socială, culturala şi spirituală a Judeţului Vâlcea în context naţional.
Începând cu anul 1994, Filiala Judeţeană Vâlcea a Arhivelor Naţionale a primit în vizită de lucru delegaţii ale Arhivelor din Rusia, Macedonia, Franţa, China şi S.U.A.
“Conservarea patrimoniului arhivistic reprezintă un demers de care depinde salvarea eredității noastre culturale și a identității naționale. Arhivele pot oferi probe concrete, analizabile ale vieții comunităților umane și instituțiilor de care depinde bunul mers al societății, dovezi tangibile ale trecerii noastre prin timp.
Din Antichitate și până în perioada modernă și contemporană, calamitățile naturale, dar și catastrofele istorice, războaiele, marile schimbări de regimuri politice au însemnat și mari distrugeri de documente, în lipsa cărora aspecte esențiale din istoria umanității vor rămâne pentru totdeauna necunoscute. O lume fără arhive este o lume fără memorie, fără rădăcini, care nu se mai poate orienta în funcție de valorile care îi dau identitate.
Conservarea patrimoniului arhivistic reprezintă un obiectiv de interes național. Ori de câte ori problematica ocrotirii documentelor a fost tratată cu superficialitate sau interesat, cercetarea istorică și chiar evoluția economiei naționale au fost grav afectate. Cel puțin de acum înainte va trebui intens popularizată, mai ales în rândul tinerilor, importanța acestui tezaur de informație, cu un uriaș potențial cultural și educațional.
Urez Arhivelor vâlcene, la 65 de ani de la înființare, o activitate la fel de intensă și de eficientă și vă asigur, ca și până acum, de sprijinul atent și activ al Instituției Prefectului. La mulți ani!”, este mesajul prefectului de Vâlcea, Radu Renga la aniversarea celor 65 de existenţă.