Senatorul Bogdan Matei vrea o altă titularizare pentru profesori

Senatorul Bogdan Matei (PSD) crede că legislația privind educația, învățământul este perfectibilă și necesită modificări permanente în funcție de evoluția societății și de cerințele acesteia.

Parlamentarul social democrat a lucrat mulți ani în învățământ, obținând rezultate bune cu elevii săi care au câștigat deseori competiții, a fost director adjunct al uneia din cele mai bune școli din Râmnic și inspector școlar. Tocmai de aceea am fost mirat în cadrul unei discuții purtate la începutul săptămânii la Biroul său Parlamentar când ne-a spus că profesorii au în unele privințe prea mari privilegii.
“Legea se va modifica cred că și în acest an, va fi amendată. Eu am susținut în fața colegilor mei din Senat, dar și a altor colegi din Camera Deputaților că trebuie să eliminăm această poziție de titular pe viață a unui cadru didactic în sistem. Este normal să rămâi titular pe postul obținut, dar doar în școala respectivă, în unitatea școlară în care alături de alte cadre didactice trebuie să obții rezultate, să atragi elevi, să oferi garanții părinților pentru pregătirea copiilor lor. Dacă unitatea rămâne cu mai puțini elevi, dacă trebuie desființată sau trebuie micșorate numărul de posturi deoarece sunt clase mai puține, nu este normal ca sistemul să fie obligat să îți ofere un alt post doar pentru că undeva în trecut ai luat un examen. Trebuie să îți asumi postul de profesor existând riscul de a fi nevoit să o iei de la capăt, să cauți alte catedre pe care să dai examen alte posturi în cazul în care nu ai performat sau unitatea de învățământ nu a performat. Mulți profesori şi părinți mi-au povestit de-a lungul vremii, nu numai de când ocup funcția de senator, fel de fel de cazuri incredibile din unele școli. De aceea trebuie să găsim și un mecanism de îndepărtare, de excludere din sistem a acelor cadre didactice care distrug imaginea școlii, au un comportament bizar sau inadecvat, au decizii si reacții care ating alte legi ale țării. Nu poți să fi titular, pe viață să ai locul de muncă sigur pe viață indiferent de ce faci, cum de comporți, cât rău provoci unor persoane fizice sau juridice. Este ilogic, absurd de multe ori, dar știți bine și dumnenavoastră că au existat cazuri în care profesori excluși, dați afară pentru abuzuri și comportament inadecvat față de elevii lor, au câștigat apoi în insatnță procese și au fost reangajați prin hotărâri judecătorești. De aceea trebuie schimbate unele legi, create mecanisme care să apere cetățeanul normal și pe copiii acestuia. Din păcate, mulți oameni nu înțeleg exact care este realitatea decât în momentul când se lovesc de ea”, susține Bogdan Matei, unul dintre senatorii tineri ai României care poate schimba în bine mentalități și legi. (T.G.)