Senatorul Bogdan Constantin Matei va participa la Reuniunea interparlamentară EUFORES “Pachetul privind Energia Curată-Ce se pregătește pentru Energia Regenerabilă și Eficiența Energetică?”

Senatorul Bogdan Constantin Matei va participa în perioada 19-20 octombrie la reuniunea interparlamentară EUFORES, ce se desfășoară la Viena. Conform parlamentarului vâlcean, deschiderea oficială va începe cu mesajele de bun venit din partea domnului Wolfgang Sobotka, Președintele Consiliului Național Austriac și din partea doamnei Elisabeta Köstinger, Ministru al Turismului și dezvoltării durabile, Austria.

Agenda acestei reuniuni cuprinde mai multe sesiuni în care vor fi dezbătute diverse teme, cum ar fi:
-“Tranziția energetică: O situație de triplu câștig pentru Europa”, susținută de domnul Claude Turmes, secretar de stat pentru Dezvoltare durabilă și infrastructură, Luxemburg;
-“Resursele regenerabile în electricitate: Importanța cooperării regionale în Europa Centrală și de Sud-Est”, susținută de domnul Zecho Stankov, Ministru adjunct al Energiei, Ministerul Energiei din Bulgaria;
-“Pachetul privind Energia Curată-Ce se pregătește pentru Eficiența Energetică-domnul Paul Hodson, Șef de departament Eficiență Energetică, Directoratul General pentru Energie, Comisia Europeană.
“În calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, România va continua eforturile la nivelul european de implementare a inițiativelor Comisiei Europene aferente strategiei privind Uniunea Energiei. Prioritățile României se vor axa pe continuarea implementării strategiei privind Uniunea Energiei, dezvoltarea infrastructurii energetice europene și consolidarea securității nucleare.
Mizăm pe sprijinul tuturor statelor membre în exercitarea mandatului ca Președinție a Consiliului UE, în special prin intensificarea dialogului cu partenerii europeni în vederea ajungerii la formule acceptabile de compromis pentru toate statele membre pe dosarele active.
Pachetul “Energie curată pentru toți europenii” conține 8 inițiative legislative lansate de Comisia Europeană în luna noiembrie 2016. La acest moment, la nivel european, au loc negocierile finale pe 3 propuneri legislative din Pachetul Energie Curată-propunerea de directivă privind energiile regenerabile, propunerea de directivă privind eficiența energetică și guvernanța Uniunii Energiei.
Prioritatea majoră pentru România este ca inițiativele cuprinse în Pachet să conducă la întărirea securității energetice a României și la consolidarea securității în aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene, precum și la o reformă coerentă a pieței de energie electrică. În acest sens, se urmărește conturarea unui proces de guvernanță și de monitorizare integrat, pentru a se asigura că acțiunile în domeniul energiei vor contribui la realizarea obiectivelor Uniunii Energiei. În același timp, este necesar să fie păstrată o abordare realistă privind perioada de tranziție spre o nouă configurare a sectorului energetic întrucât implementarea reformelor va depinde de condițiile specifice ale fiecărui stat membru.
În domeniul surselor regenerabile de energie, România a realizat obiectivul stabilit de 24% privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fără să facă apel la transfer din alte state membre UE. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE în consumul brut de energie din anii 2015 și 2016 sunt 24,59%, respectiv 24,22%, depășind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativă de 20,59% pentru perioada 2015-2016 calculată în conformitate cu precizările din Directiva 2009/28/CE”, precizează senatorul PSD Bogdan Constantin Matei.