Senatorul Bogdan Constantin Matei: “Rolul USR la guvernare: desființăm tot ce putem sau comasăm!”

“Paradoxul drepturilor omului!!!
Rolul USR la guvernare este unul simplu, desființăm tot ce putem sau comasăm! De ce ? Simplu, suntem la putere și în tot ce vrem ne ajută PNL! Idei de legi marca Bulai!!!
De-a lungul timpului, omenirea a suferit cele mai mari atrocități și suferințe din cauza faptului că drepturile fundamentale ale omului au fost nesocotite. A trebuit atât de multe sacrificii și atât de multă vreme până când ele să devină cu adevărat un status-quo natural al omenirii și un garant absolut al civilizației pentru o viață decentă și echitabilă.Nu cred că importanța și rolul drepturilor omului mai au în acest moment nevoie de nicio argumentare. Ele sunt și trebuie să fie și să rămână o condiție sine qua-non pentru orice stat pentru care valoarea absolută este omul.
Din păcate însă, vreau să vă expun azi o situație paradoxală la care s-a ajuns în România în ceea ce privește drepturile omului și care nu doar că umbrește această condiție, dar îi aduce un atac în sine. România și românii se bucură de existența unui Institut pentru Drepturile Omului. Institutul este prima instituție națională de drepturile omului din România și reprezintă un model și o sursă de inspirație pentru celelalte instituții naționale de drepturile omului constituite ulterior. Încă de la începuturile sale, prin mandatul general asumat, IRDO a acționat în domeniul promovării drepturilor omului, exercitându-și activitatea pe direcții principale și esențiale precum: cercetare, informare, formare, educație în domeniul drepturilor omului.
În temeiul relevanței istorice, menținută și demonstrată de-a lungul timpului, se impune susținerea existenței Institutului prin sprijinirea sa în vederea realizării unei reforme și nu desființarea sa.
Și spun desființare pentru că, în prezent, există o propunere legislativă privind comasarea prin absorbţie a Institutului Român pentru Drepturile Omului de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării!! Protecția și promovarea drepturilor omului reprezintă un aspect central al societăților democratice iar existența, la nivel național, a mai multor instituții având atribuții în domeniul drepturilor omului constituie o premisă necesară pentru consolidarea statului de drept.
Ori, în acest moment, vorbim practic, de un demers de anulare practic a instituției fundamentale din România în ceea ce privește drepturile omului!
Instituție care, având în vedere provocările actuale existente în domeniul drepturilor omului, consider că este mai mult ca oricând necesară. Pandemia pe care o traversăm de un an ne-a arătat încă o dată tuturor cât sunt de importante drepturile omului și că, pentru și față de orice acțiune de monitorizare, asigurare și garantare a lor nu trebuie să se precupețească niciun efort. Un Institut care, atât la nivel internațional, cât și internațional desfășoară activități specifice, de cooperare și parteneriate atât cu instituții publice și organizații nonguvernamentale, cât și pentru publicul larg de toate vârstele și categoriile. Așa cum, de altfel, este și firesc, fiind un reper de stabilitate, de informare, formare și rol activ pentru tot ceea ce drepturile omului reprezintă. Și stau să mă gândesc, ce logică absurdă, ce desconsiderare sau necunoaștere a rolului drepturilor omului trebuie să te motiveze pentru a ataca, altera și, în final, desființa instituția care practic le este sinonimă?!
Cum poți să nu înțelegi sau să vrei cu tot dinadinsul să elimini complet toți anii de activitate susținută dovedită sub toate formele pentru ca drepturile omului în România să treacă de la un nivel abstract, la unul palpabil și coerent, de la primul și până la ultimul cetățean al României?!
Nu există, nicio fundamentare reală și nicio justificare pentru un asemenea act, indiferent că ne ascundem în spatele unui concept de comasare care, în acest caz, nu înseamnă nimic altceva decât desființarea instituției fundamentale în domeniul drepturilor omului.
Instituție cu activitate extrem de bogată dovedită și de care cu toții am beneficiat.
În calitatea pe care o dețin și ca cetățean al statului democratic și de drept român, fac un apel la conștientizare și respectare. Un apel la normalitate pentru eliminarea absurdului și pentru reunirea forțelor pentru ca tot ceea ce înseamnă drepturile omului să fie garantate.
Azi este IRDO, mâine va fi fiecare dintre noi”, susține senatorul social Boogdan Constantin Matei.