Senatorul Bogdan Constantin Matei a făcut o declaraţie politică în sprijinul elevilor

“Lecția de educație fizică în condiții de “bal mascat”!

Sau cum pui în pericol sănătatea, interesul superior al copilului și un domeniu cheie al societății prin incompetență și nepăsare
Cu mască sau fără mască. Așa suna titlul unei piese celebre de teatru de comedie. Numai că, în cazul pe care vi-l supun acum atenției, stimați colegi, suntem departe de a vorbi de o comedie. Vorbim de o adevărată tragedie.
Cu siguranță, cunoașteți meciul de ping-pong dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pe tema obligativității purtării măștii de către elevi la orele de educație fizică. Un du-te-vino continuu care s-a remarcat până acum prin lipsa celor mai elementare cunoștințe privitoare atât la condițiile minim necesare de desfășurare optimă a actului de educație fizică, cât și la principiile sale fundamentale care presupun și implică mișcare, relaxare, dezvoltare fizică armonioasă, integrare și socializare.
Ori, în acest caz, consider, stimați colegi, că experiența și expertiza mea în domeniu îmi permit să am o opinie avizată pe această temă care a trecut prin toate spectrele. De la ilaritate, la uimire profundă, groază, nedumerire, neputință. O opinie pe care o puteți confrunta oricând cu cele ale altor specialiști în domeniul educației fizice și sportului și în drepturile omului.
De asemenea, chiar indicat în această privință ar fi ca fiecare dintre dumneavoastră să testeze și practic ceea ce acum, prin Ordin comun, Ministerul Educației și cel al Sănătății propun. Mai precis, citez din acest Ordin care, cu siguranță, a fost elaborat în laborator și citit în birou:
“Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.”
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Trăim condiții excepționale, însă aceste condiții excepționale nu presupun reinventări și interpretări absurde și aberante, care anulează complet concepte și domenii. Ele nu înseamnă nici prin a face mai mult rău erijându-se în scrupulozitatea întruchipată care să-ți permită să te degrevezi de toata responsabilitatea ce îți revine și de obligativitatea creării și asigurării cadrelor necesare în timp ce te scalzi satisfăcut în imaginea publică de gardian feroce și profesionist desăvârșit numai bun de dat exemplu tuturor.
Acest Ordin dat de două entități reprezentative ale statului care nu doar că se presupune, ci au și obligația de a cunoaște până la cel mai mic detaliu toate aspectele implicate în domeniul gestionat, precum și cele privitoare la relația de interdependență dintre ele, nu înseamnă nimic altceva decât alterarea actului și proiectului didactic, precum și completa omitere a tuturor factorilor care asigură și contribuie la sănătate, progres și performanță.
Nu pot să nu mă întreb dacă cei care au elaborat acest Ordin au participat măcar o dată în viața lor la vreo oră de educație fizică! Ca să nu mai vorbesc despre practicarea vreunui sport. Pare de-a dreptul imposibil având în vedere inepția sanitar-educațională cu accente de încălcare a drepturilor omului pe care au emis-o cu atât de multe pretenții de specialiști.
De fapt, un Ordin care, în loc să ne protejeze copiii și să le ofere șansa la dezvoltare, îi îmbolnăvește!
Oare, nimeni din cele două ministere nu a avut măcar curiozitatea de a da o simplă căutare pe Google, dacă pregătirea și resursele în materie le lipsesc?
Oare, nimeni din cele două ministere nu a avut măcar inspirația de a se întreba: Oare eu, dacă aș fi elev sau profesor, cum as putea participa la ora de educație fizica sau face sport de performanță în aceste condiții? Aș putea? Mi-ar fi bine?
Se pare că nimeni nu și-a pus aceste întrebări, stimați colegi. Adică, un act minimal de informare și de empatie ar fi făcut diferența. Din păcate, astăzi, avem acest Ordin nu doar halucinant, ci de-a dreptul dăunător. Rezultatul lipsei de atenție și de interes la adresa opiniilor specialiștilor în domeniu, al oricărui interes față de binele și drepturile copiilor și maxima desconsiderare față de sportul de performanță, sportul școlar, reprezentanții și practicienii lor.
Stimați colegi,
Educația fizică înseamnă acea legătură intrinsecă dintre sănătate, echilibru și dezvoltare la toate nivelurile.
Nu trebuie să fii expert în domeniu pentru a-ți da seama cât de importantă este ea pentru copiii noștri. Așa cum nu trebuie să fii laureat de premiu Nobel ca să înțelegi importanța sportului și legătura sa cu sănătatea.
Din păcate, pentru actualii guvernanți, observ că principala preocupare pentru care au găsit scuza universală care să le mascheze și lipsa de pregătire și de implicare este aceea de a crea anacronisme și erori grave cărora le cad victimă copiii noștri și cei care îi îndrumă și-i sprijină în dezvoltarea lor sănătoasă”.

Senator PSD Vâlcea,
Constantin-Bogdan Matei