Senatorul Adrănel Cotescu: Se fură ca în codru în afacerea “Deszăpezirea”

Printr-o întrebare adresată ministrului Transporturilor, senatorul liberal Adrănel Cotescu a solicitat informaţii despre modul în care a fost stabilit în România costul de deszăpezire a drumurilor, arătând că în ţara noastră acest cost este mai mare ca în Suedia sau Finlanda.

„Istoria serviciilor pentru deszăpezirea drumurilor este marcată de ineficienţă. Deszăpezirea drumurilor este un element esenţial pentru desfăşurarea normală a circulaţiei pe drumurile publice. Costurile pentru aceste servicii sunt pe măsură. Autorităţile alocă sume enorme pentru operaţiunile de deszăpezire. Numai că acest serviciu costă în România mai mult decât în Suedia sau Finlanda. Compania de Drumuri şi Autostrăzi a estimat un cost de 1500 de euro per kilometru pentru drumurile naţionale sau autostrăzile care nu au încheiate contracte de deszăpezire. Finlanda, spre exemplu, plăteşte 1200 de euro pentru un kilometru. Judeţele Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Bihor, Cluj şi Bistriţa sunt pe această listă. Iar pe lângă aceste judeţe se adaugă autostrăzile. Autorităţile estimează că deszăpezirea pentru această iarnă va costa 45 de milioane de euro. CNADNR a mai cheltuit aproape 30 de milioane de euro pentru cumpărarea de utilaje, care pot fi utilizate doar în anumite condiţii. Având în vedere cele expuse, vă rog, domnule ministru, să îmi transmiteţi răspunsul la următoarele întrebări: l Care este temeiul prin care costul per kilometru a fost estimat la o valoare de 1500 de euro? l Ce măsuri veţi implementa pentru a diminua costurile şi eficientiza operaţiunea de deszăpezire a drumurilor naţionale? l Câte autorităţi publice au achiziţionat utilaje pentru deszăpezire din fonduri europene şi ce măsuri sunt implementate pentru încurajarea unor astfel de achiziţii? l Care este stadiul proiectului de plantare a perdelelor forestiere la marginea drumurilor (Legea 289/2002 cu modificările şi completările ulterioare)? l Consideraţi oportună includerea obligatorie a perdelelor forestiere în proiectele de autostrăzi şi drumuri expres care se vor construi?”, spune senatorul Cotescu.
Nu ne-ar mira ca răspunsul să fie în limbaj de lemn, birocratic şi să nu lămurească chestiunea. Prea mulţi clienţi fideli fac bani din aceste operaţiuni de deszăpezire, unele fictive, altele de nerealizat din cauza vremii… (T.G.)