Se închid cafenelele şi barurile mici

A trecut o săptămână de la aplicarea Legii antifumat. În cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea una din cafenele se transformă în magazin de haine second hand.

Patroana ne-a declarat că în primele trei zile după intrarea în aplicare a legii nu a mai intrat nimeni în cafenea. “M-am reorientat rapid, dar a trebuit să discut şi cu proprietaul spaţiului să modificăm chiria. Deci implicit şi impozitul pe chirie pentru că nu pot scoate din vînzarea de haine suficient cât să plătesc vechea chirie. Puţin mai jos de mine o altă cafenea se va transnforma în agenţie de pariuri sportive, deşi în zonă mai sunt multe”.
Acelaşi lucru se întâmplă în cartierul Nord, unde trei cafenele şi baruri mici au puse în geam anunţuri de vînzare a spaţiului cu afacere cu tot.
Situaţia nu este mai roz nici pentru localuri din zona centrală care altădată erau pline de cienţi de la primele ore. La Restaurantele OK, Gallo Nero, Queen, Ariel, Black Corner, Esentza, clientela era formată aproape exclusiv din fumătorii.
Fumătorii nu vor să bea cafea şi bere undeva unde nu au voie să fumeze. S-au reorientat rapid sper locurile în care sunt terase sau beau cafeaua acasă sau în picioare lângă dozatoare de cafea.
În acelaşi timp,comercianţii care vând ţigări spun că le-au scăzut vânzările. Asta înseamnă că mulţi fumători s-au lăsat deja de fumat sau şi-au redus semnificativ consumul. Pentru bugetul de stat efectele se vor simţi în următoarele luni. Puţini dintre nefumători ştiu că 80 la sută din valoarea unui pachet de ţigări o reprezită accidezle, taxele şi impozitele. La o ţară cu aproape 5 miloane de fumători de un pachet pe zi acest lucru înseamnă peste 10 miloane de euro din taxe pe fumat pe zi pe care le încasează România. Pe care le încasa.
Dacă mai adaugăm şi intrarea în faliment a sute de restaurante şi baruri precum şi scăderea consumului de cafea este evident că pierderile financiare vor fi imense.
De altfel presa centrală avertiza de acum un an că dacă brusc toată lumea s-ar lăsa de fumat în România, orice Guvern ar cădea şi bugetul ţării ar intra în colaps. (T.G.)