Şcoala Gimnazială Şerban Vodă Cantacuzino din Călimănești, gazdă pentru profesori din Ungaria, Turcia, Portugalia și Letonia

Şcoala Gimnazială Şerban Vodă Cantacuzino din Călimănesti a organizat și găzduit, în perioada 09.02-15.02.2020, un schimb de experienţă la care participă 70 de elevi si profesori din Ungaria, Turcia, Portugalia, Letonia si Romania. Aceste activităţi se desfăşoară în cadrul proiectului European Erasmus+KA 229, proiect de parteneriat doar între școli “Friends of Earth!”, nr. 2019-1-TR01-KA229-976929_5. Oaspeţii au fost întâmpinaţi tradiţional cu pâine şi sare făcând cunoştinţă cu profesorii şi elevii călimăneşteni.

În cadrul primei întâlniri din proiectul Erasmus+ “Friends of Earth” s-au desfășurat activități de cunoaștere atât a partenerilor, cât și a sistemelor lor educaționale, s-au organizat activități de dezbatere pe teme importante: educația pentru mediu, poluarea mediului înconjurător, poluarea aerului, cauze ale poluării, viață, artă și sport în natură.

Prin proiectul derulat, Şcoala Gimnazială Şerban Vodă Cantacuzino din Călimănesti și-a propus să găsească soluţii optime pentru conştientizarea elevilor în prevenirea şi rezolvarea problemelor de mediu, asimilarea unor deprinderi de viaţă care reduc impactul negativ asupra mediului, precum şi promovarea unor atitudini pozitive de ocrotire a mediului înconjurător. Acest proiect va motiva atât elevii cât şi profesorii. Elevii îşi vor împărtişi experienţele şi cunoştinţele dobandite în acest proiect cu prietenii, la şcoală motivându-i şi pe ceilalţi pentru a studia mai mult cu scopul de a participa la următoarele mobilitati derulete in tarile partenere. De asemenea, atelierele de lucru din cadrul proiectului vor îmbunătăţii abilităţile de rezolvare a problemelor, gândirea analitică, abilităţile de comunicare învăţând prin acţiune.

Câteva din activitățile desfășurate pe parcursul mobilității din România:
– Locul și importanța educației pentru mediu în planurile cadru școlare ale țărilor participante;
– Prezentare de produse naturale specifice fiecărei țări participante;
– Valori nutriționale ale mâncărurilor naturale și modalități de a cultiva fructe și legume în natură, în special în mediul rural;
– Stil de viață sănătos în comunele din regiune – materiale video, fotografii autentice, degustare produse tradiționale;
– Atelier de lucru: Rețetă autentică din Anatolia – “Să facem iaurt împreună!”;
– Vizită la Stațiunea Spa Călimăneşti-Căciulata;
– Seminar: Mâncare organică, stilul vegan și vegetarian (prezentare de produse; degustare), Compania Sanovita
– Ateliere de lucru: artă și reciclare-crearea mascotei proiectului;
– Conferinta: Impactul proiectelor Erasmus+ asupra școlilor europene;
– Seminar: Informații despre proiectele eTwinning;
– Secretul unei vieți sănătoase: Vizită la Salina Ocnele Mari, Vâlcea;
– Seminar: Mâncare organică, stilul vegan și vegetarian (prezentare de produse; degustare), vizită la Compania Sano Vita;
– Atelier de lucru: Zumba – terapia prin dans pentru un stil de viață sănătos;
– Vizită la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, București.

Activităţile propuse urmăresc stimularea unui comportament ecologic în spiritul normelor europene; transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viaţă ecologice, economice, sănătoase şi durabile prin întreţinerea unui ambient curat; dezvoltarea capacităţii de comunicare şi de asumare a responsabilităţii faţă de propria persoană, comunitate, ambient şi natură.
Prin astfel de activităţi se face un schimb de bune practici între ţările partenere ce au în prim plan motivarea elevilor în activităţile şcolare.

Echipa de proiect a fost alcătuită din profesorii Manuela Elena Neagoie-coordonator, Emil Popa – director, Denisa Nicolaescu, Bogeanu Simona Anastasia, Filigean Elena Cristina, Lixandra Maria Alina, Nicolaescu Denisa Cecilia, Oprescu Mihaela Aurora, Popescu Nastasia Anca si administrator financiar Popescu Ionela Nicoleta.
Momentele arstistice prezentate au fost pregatite de doamna prof. Niță Mirela, corul a fost îndrumat de prof. de religie Niță Nicolae și de prof. de muzică Ghițulete Elena.
La buna desfăşurare a tuturor activităţilor din acestă perioadă au contribuit și alte cadre didactice din şcoală, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea prin reprezentantii săi, doamna inspector școlar Roxana Croitoru si doamna inspector școlar Claudia Diaconescu, preotul paroh Iulian Petru Lixandra şi, nu în ultimul rând, primarul orașului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, care a susţinut în permanenţă şcoala în toate activităţile propuse.

Prof. NEAGOIE ELENA MANUELA