Scandal la Pediatrie în Spitalul de Urgenţă Vâlcea

Duminică, 23 aprilie, în plină zi de sărbătoare, o salariată a Spitalului de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a declanşat un scandal de pomină aplanat în final de jandarmi şi medici.

Mai multe paciente internate în salonul nr. 6 al secţiei Pediatrie au fost terorizate, ameninţate, înjurate şi blestemate de o femeie de serviciu pe numele ei Viorica Marin al cărui comportament indică ori o gravă afecţiune psihică, ori o nesimţire fără margini. Aceasta le-a jignit iniţial pe pacientele internate alături de copii lor bolnavi grav de afecţiuni periculoase pe motiv că au lăsat copii să murdărească cu mânuţele geamurile despăţitoare. Pacientele indignate că au fost făcute nesimţite, nespălate şi jegoase de către o femeie de serviciu (culmea plătită regeşte faţă de multe alte femei de serviciu din judeţ), au avertizat-o că se vor adresa directorului Spitalului şi medicilor.
Viorica Marin a plecat în alt salon în care erau internate femei de etnie romă şi le-a instigat pe acestea să năvălească în salonul 6 şi să facă sacndal. A urmat o scenă teribilă în care a fost necesară intervenţia personalului de pază al spitalului. Una din ţigănci a fost amendată. Femeia de serviciu a blestemat una din paciente să îşi petreacă viaţa numai în spital şi a băgat prin ţipete într-o criză o fetiţă internată cu pneumonie spre disperarea mamei ei adoptive.
Despre situaţia de criză a fost anunţat şi preşedintele Consiliului Judeţean.
Cunoscuta solistă de muzică populară Elvira Tănasie, internată în salonul 6 a postat disperată pe facebook :
“Dragii mei, îmi pare rău că eu nu pot să vă postez ceva frumos la zi de sărbătoare aşa cum v-am obişnuit, dar astăzi mi-a fost dat să trăiesc nişte momente groaznice… şi am să încep să vă spun exact ce mi s-a întâmplat: de marţi sunt internată cu puiuţul meu la Pediatrie la Spitalul Judeţean din Rm. Vâlcea, iar azi de dimineaţă o femeie de serviciu, pe numele ei Viorica Marin a intrat în salonul în care mă aflu alături de alte două mămici, spunându- ne că suntem nesimţite pentru că au pus copilaşii mânuţele pe geamurile despărţitoare. Mai mult, avea ce avea cu mine, BLESTEMÂNDU-MI puiuţul şi închinându-se a zis asa: să dea D-zeu toată viaţa ta să stai numai pe paturile spitalului cu el! La apariţia jandarmilor şi a medicului de gardă n-a recunoscut nimic, ba mai mult, a spus că ne- am unit noi mămicile. Menţionez că nu o cunoşteam pe aceasta doamnă, decât ca femeia de serviciu. Tot nouă ne-a zis că dimineaţă la prima oră vine şi răstoarnă paturile peste noi. Cât despre mine m-a ameninţat în fel şi chip, dar nu stiu pentru ce…. Vă întreb pe voi, dragii mei, mămici şi tătici, voi cum aţi fi reacţionat dacă eraţi în locul meu????? Nu uitaţi că salariile acestei doamne sunt plătite din taxele si impozitele noastre… Aştept părerile voastre”.
Această mamă a făcut tratamente 14 ani pentru a putea avea un copil, iar o altă doamnă internată în salon a luat iniţal fetiţa în plasament pe când copilul avea doar 3 săptămâni, pentru a putea ulterior să o înfieze şi a făcut sacrificii mari pentru a trata afecţiunile copilului. Este inadmisibil ca într-un spital de urgenţă să fie angajaţi astfel de femei care să terorizeze pacientele.
Nu există redacţie din Vâlcea care să nu primească plângeri despre comportamentul unor infirmiere şi femei de serviciu însă acest caz le depăşeşte pe toate. Credem că este momentul unei sancţiuni drastice din partea conducerii Spitalului care ar trebui să facă şi o şedinţă cu tot acest personal în care să li se spună acestor femei că indiferent cum au fost angajate ele cândva: pe pile, pe relaţii sau pe şpagă este cazul să îşi schimbe radical comportamentul, să renunţe la aerele de superioritate care le afişează şi să înţeleagă că sunt obligate să lucreze 8 ore pe zi, în care să facă curat fără să comenteze şi fără să intre în dialog cu pacvienţii. Dacă nu le convine nu au decât să plece din Spital. Sunt destule femei în judeţ fără loc de muncă care ar aprecia condiţiile de salarizare de aici.

Traian Guminski