Sărbătoarea Romilor din Costești, compromisă de pandemie

Comuna Costești a devenit cunoscută pe plan național și ca loc de adunare a romilor din toată țara cu ocazia Zilei Naționale a Romilor sărbătorită, anual, de Sfânta Maria Mică, în 8 septembrie.
Sărbătoarea începea tradițional cu o slujbă religioasă la Mănăstirea Bistrița unde romii căldărari, argintari și gabori se adunau pentru rugăciune la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul. Urmau ospețe publice și etalarae bogățiilor, cîntece și dans în poiana din Costești, pe marginea râului.
În acest an însă, primarul Toma Peștereanu spune că nu va avea loc decât un târg obișnuit. Romii nu au sosit ca în alți ani, sunt doar câteva familii și probabil vor mai veni câteva în cursul dimineții de mâine.
“Este și situația economică actuală, dar și cea sanitară, mulți sunt plecați în țări străine, alții se feresc de aglomerații”, spune primarul din Costești care își dorește însă ca această tradiție a romilor să continue în anii următori, dar într-un cadru organizat.
La urma urmei este o minoritate care are dreptul la o zi națională și are dreptul să aibă obiceiuri și tradiții și să le prezinte public.
Într-un cadru organizat, turiștii ar putea să admire costume, joc, dans, muzică tradițională, iar romii să socializeze și să și revadă rudele și prieteni. (T.G.)