Salvează vieți și donează sânge! 35 de angajați de la ISU Vâlcea au trecut pe la Centrul de Transfuzii Sanguine

Donatul de sânge începe să devină o obișnuință pentru vâlceni. Chiar dacă numărul donatorilor este încă destul de mic și nevoia una mare, în special la anumite grupe de sânge, sunt zile în care Centrul de Transfuzii din Vâlcea este foarte solicitat. Azi a fost rândul angajaților de la ISU Vâlcea să vină și să doneze.


35 de angajați ai Inspectoratului de Urgență Vâlcea au decis să doneze sânge. Ei spun că au venit din spirit civic, conștienți că oricând pot salva viețile semenilor.
“Cadrele inspectoratului, prin bunăvoința de care au dat dovadă de fiecare dată, sunt angrenate într-o campanie de donare de sânge. Până acum au donat 35 de persoane. Vor beneficia de o zi liberă din programul de lucru, ei și-au dorit să facă acest gest”, ne-a declarat Octavian Fulger, purtător de cuvânt ISU Vâlcea.
Numărul donatorilor rămâne însă destul de scăzut, motiv pentru care Centrul de Transfuzii din Vâlcea este la limita de avarie cu unele dintre grupele de sânge. “Tot timpul este nevoie de donatori de sânge. Am trecut printr-o perioadă grea, mai ales pentru grupele de sânge B pozitiv și negativ și A pozitiv. Zilele trecute au fost multe urgențe și stocul de 0 pozitiv s-a epuizat. Din fericire de la începutul lunii august donatorii au venit în număr mai mare, în iulie activitatea a fost foarte mică. Pe moment se va rezolva criza, dar este doar pentru moment. Noi facem mereu apeluri la oameni să vină. Nu știu exact de ce nu vin vâlcenii, posibil ca o parte dintre ei să aibă și o teamă de înţepătură sau să le fie frică de faptul că se poate întâmpla ceva. Din fericire, astfel de situații sunt foarte rar întâlnite, este vorba de reacții adverse care se rezolvă imediat”, spune Narcisa Ionașcu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea.


Pe lângă cele șapte tichete de masa și o zi liberă de la serviciu, donatorii vor beneficia și de un set de analize gratuite. De asemenea, donarea aduce multiple beneficii și stării de sănătate a donatorului. Medicii spun că o donare de sânge scade cu 30 la sută riscul paraliziei și de accident vascular. Donatorii au și o rezistență mai mare la traumatisme, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Un alt avantaj ar fi și acela că donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată. Pe scurt, donarea de sânge ajută organismul să își crească imunitatea.

Gabi Cîrjaliu