S-a stins din viață academicianul Eugen Simion

Excepțional textul compus de profesorul vâlcean Ion Predescu la trecerea în neființă a academicianului Eugen Simion:
“A trecut dincolo academicianul Eugen Simion!Și o vecinatate!! Mai ales dintre cele nevăzute! Îi datorez mai ales dintre cele nevăzute,esențe!În anul patru ne-a dat la examen sintagma”din ceas dedus”!
Am scris patru ore! Ce superbie! Un examen începuse să însemne și semantică, stilistică, gramaticalitate. Evident și tematism! O virgulă era o istorie a semnelor lingvistice!
Am susținut teza de licență cu titlul “Critica literară de la Gândirea:Septimiu Bucur”.
Nu a fost ușor nici profesorului, nici candidatului!
M-a întrebat ce a făcut în închisoare Septimiu Bucur, ca electrician, cum scrisesem în teză. Eram prea tănăr să înțeleg că nu puteam discuta complexul tematic al tezei. A fost o bucurie a mea și a comisiei! O bucurie! A fost președintele Comisiei centrale de aprobare a tezei mele de doctorat! După cum spunea Marin Beșteliu, șeful Comisiei de doctorate Craiova, a fost un record în aprobarea tezei! Îi mulțumesc domnului profesor și am să mai spun. În jurul anului 1984 și ceva a venit la Vălcea. S-a întălnit cu scriitori vâlceni, atunci mai mult ziariști.
Am vorbit despre teza mea de licență. S-a așezat la masă. A tăcut, ca într-un complex tematic interzis, rostind, ar trebui libertate și nu aveți! Pentru mine, cum ar spune Eugen Negrici, Eugen Simion a fost un noroc, sau, folosind conceptele lui Nicolae Manolescu, o modalitate de stil doric…

Prof. ION PREDESCU