România și românii nu au ce face cu Cătălin Cherecheș

Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a ajuns în România marţi seară sub escortă, a fost dus de la frontieră direct în Penitenciarul Arad, unde este pus în carantină într-o cameră cu alţi deţinuţi aflaţi tot în carantină.
Arestarea sa este prezentată românilor ca o mare victorie. De fapt este o mare cheltuială. Va mai fi plimbat de colo colo prin penitenciare, tot pe banii celor ce plătesc cinstit impozite. Niciun leu nu a plătit de Cherecheș impozit pentru miile de euro duse la câte un singur transport din țară în Germania. Sute de mii în total spun procurorii.
Cătălin va sta cinci ani sau poate mai puțin în o celulă de lux așa cum au promis autoritățile române. Cheltuielile cu cazarea, masa și pasza sau vor fi lunar mai mari decât cele ale unei scări de imobil din Capitală.
Problema cea mai mare cu toți acești infractori condamnați mai mult sau mai puțin este că după ce au furat statul și pe noi, au luat mită, au făcut evaziune fiscal și s-au îmbogățit nejustificat noi trebuie să plătim procurori, judecători, acum și apoi în viitor prin pensii speciale, polițiști și gardieni pentru a-I duce pe acești oameni la o cazare și masă și utilități din penitenciare plătite tot de noi.
Mai bine îl lăsau în Germania și confiscau toată averea lui de aici, a părinților, soției, socrilor și a tuturor rudelor.
Așa ar trebui făcută legea, ca să te denunțe familia, nu să te acopere, să se teamă că dacă dai un tun statului rămân și cei de lângă tine fără bani.
În Codul Penal ar trebui introdusă o pedeapsă complementară pentru foarte multe infracțiuni care să sune așa: Dacă nu plătești daune integral, impozitele, amenzile și tot ce datorezi statului în 30 de zile, după o lună de pușcărie îți luăm un bilet de avion unde vrei tu și nu mai ai voie toată viața să te întorci în România. Dacă te mai prindem pe teritoriul țării noastre te închidem pe viața într-o celulă de unul singur. Nu mai ești roman de acum îți luăm cetățenia și du-te naibii unde vrei cu bani ce i-ai furat de la noi! Iar la cei din UE sau alte state care ar crâcni că încălcăm drepturi ar trebui să le spunem că România nu protejează hoții și nu au decât să-i țină ei dacă vor și să le dea drepturi.
Măcar nu am mai cheltui și alți bani în afară de cei care i-am cheltuit pentru dovedirea, prinderea, arestarea și condamnarea unor asemenea lepre.
Iar în cazul multor infracțiuni de natură economică singura reducere a pedepsei ar trebui să se bazeze nu pe muncă, nu pe scris cărți, ci pe bani. Pentru că statul are nevoie de bani. Nu știu cât ar trebui să coste o lună de eliberare anticipată. Zece mii de euro, 20 de mii, dar în orice caz ar fi mult mai rentabil.
Noi nu avem ce face cu Cătălin Cherecheș în pușcărie, dar aveam ce face măcar cu câteva sute de mii de euro dacă reușeam să–i recuperăm de la acest oportunist aventurier, care acum va avea cazare mai bună și pe gratis decât au mulți români care muncesc din greu și plătesc pentru utilități și mâncare aproape tot ce câștigă.

Traian Guminski