Revine Emilian Frîncu în fruntea liberalilor din Râmnic?

Cu Victor Giosan preşedinte la PNL Râmnicu Vâlcea era clar nu doar că PER şi PSD vor obţine din nou voturi cu mult peste ale liberalilor în municipiu, atât la Consiliul Local, dar mai ales la funcţia de prima,r dar şi faptul că voturile pentru CJ nu îi vor permite deputatului Cristian Buican să aibă şanse la câştigarea preşedenţiei CJ.

Până la locale însă vor mai fi alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale, iar PNL nu îşi permite să obţină scoruri ruşinoase în Vâlcea, mai ales că liderul Lodovic Orban a cerut intervenţia “infanteriei” şi ciomege date în cap liderilor pesedişti.
Victor Giosan şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, funcţie pe care o obţinuse anul trecut.
Victor Giosan a declarat: „Am luat decizia de a demisiona de la şefia PNL Râmnicu Vâlcea din cauza unor opinii divergente cu o parte a Biroului Politic Judeţean şi o parte a primarilor liberali. Diferendele vizau poziţia partidului cu privire la pensiile speciale pentru primari şi viceprimari. Un alt motiv este că sunt implicat într-un proiect profesional în Republica Moldova şi acest lucru mă ţine departe de Râmnicu Vâlcea”.
Adevărul este că primarii liberali din judeţ l-ar fi şi bătut dacă puteau, la propriu, pe liderul liberal, personaj conflictual şi “neînghiţit” şi de mare parte din organizaţia pe care o conducea.
Acum liberalii au următoarele variante explicate de consilierul municipal Grigore Crăciunescu, primvicepreşedinte al organizaţiei municipale:
“Biroul Politic Judeţean trebuie să desemneze un preşedinte interimar până la alegerile de preşedinte pe care le va organiza PNL Râmnicu Vâlcea. Biroul are posibilitatea să desemneze interimar pe unul din prim vicepreşedinţi (prim vicepreşedinte este şi Bogdan Popescu) sau pe unul din membri BPJ . Există posibilitatea ca deputatul Cristian Buican să îşi sigure interimatul existând precedente similare”.
Pe surse am aflat că niciunul din cei doi prim vicepreşedinţi nu insistă să fie numiţi interimari.
Dar tot pe surse am aflat un zvon care pare verosimil în condiţiile în care fostul deputat, senator şi primar de municipiu, Emilian Frîncu este din ce în ce mai activ pe facebook. Avem informaţii mai mult decât rezonabile că acesta a purta discuţii în ultima perioadă cu deputatul Cristian Buican care este pregătit să facă o mutare surpriză şi să-l aducă pe Emilian Frîncu interimar la organizaţia municipală.
Emilian Frîncu este agreat de mulţi primari liberali care au conlucrat strîns cu el, este singurul liberal care a reuşit, este adevărat că într-o alianţă, să câştige vreodată postul de primar al municipiului. Fostul senator PNL nu şi-a pierdut calitatea de membru al PNL, iar la alegerile din 2020 va avea dreptul legal de a vota şi de a fi ales.
După câte îi cunoaştem pe liderii liberali dacă această “negociere” va eşua şi mutarea surpriză nu va avea loc mai mult ca sigur că vor nega că ea ar fi existat vreodată măcar la stadiul de idee.
Pentru primarul Mircia Gutău schimbarea liderului la PNL Râmnicu Vâlcea nu prezintă nicio problemă. Dar pentru PSD o organizaţie mai unită şi mai activă a PNL în municipiu poate aduce pierderi de voturi. Aşteptăm cu interes testele de la europarlamentarele de anul viitor. Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019, potrivit unei decizii adoptate marţi 20 martie, la Bruxelles, de miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG).

Traian GUMINSKI