Reglementările legale cu privire la dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă

Poliţiştii vâlceni recomandă tuturor conducătorilor auto să îşi echipeze autovehiculele corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ de nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional), să nu bruscheze comenzile auto şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Top of FormOrdonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă. Conform Directivei 92/23 a Consiliului Europei din 31 martie 1992 şi a Regulamentelor CEE – ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă,
acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.
Informăm conducătorii auto că O.U.G nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte – amendă), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.