Reformă prin democraţie la PSD Vâlcea

Am urmărit aseară nu ceva ce unii colegi din presă au numit subiectiv “execuţie,” ci nişte alegeri perfect democratice interne a candidaţilor la parlamentarele din decembrie.

Fără circul mediatic pe care l-au făcut liberalii la propriile alegeri interne (şi ele democratic gândite), cei din PSD au ales o variantă democratică şi perfect statutară. Comitetul Executiv format majoritar din preşedinţii de organizaţii locale şi din primarii partidului au ales ordinea pe liste a candidaţilor. Candidaţii s-au înscris pe loc şi au vorbit fiecare cât a dorit. De fapt într-un astfel de for dacă vrei să ai voturi, trebuie să ai ceva vechime în partid, iar dacă ai vechime nu este nevoie să vorbeşti mult colegilor despre activitatea ta.
Rezultatele au fost surprinzătoare pentru mulţi, inclusiv pentru mine care nu am crezut în Costi Rădulescu când a spus după ce a ajuns preşedinte că va lucra la reformarea organizaţiei. Şi regret că nu am crezut. Timpul trecea şi nu vedeam nimic reformator. Ştiam că omul vrea să facă cât mai mult bine organizaţiei în care a crescut, dar nu credeam că va putea să reformeze o structură bine ancorată în practicile înaintaşilor săi. Iar înaintaşii săi erau crescuţi cu toţii la şcoala PCR şi nu prea iubeau democraţia.
Primele semne că în PSD se face ceva au venit în vară. Atunci în consiliile locale, municipale şi cel judeţean au intrat oameni noi. Din păcate au rămas şi unii vechi. Apoi a fost surpriza de aseară. Dacă listele vor rămâne neschimbate, PSD Vâlcea va avea un senator şi un deputat, foarte tineri.
În timp, prieteniile diverse leagă oamenii din presă de unii politicieni. Şi voi rămâne prietenul lui Laurenţiu Coca, indiferent de ce poziţie va avea el. Îmi pare rău că nu mai este senator pentru că ştiu că acest om a fost şi este un politician cinstit. Tocmai de aceea are şi alţi prieteni din presă. Numai că el nu a fost executat aşa cum spun unii. Votul a fost secret şi democratic, la numărătoare au asistat candidaţii, nimeni nu a falsificat nimic. Pur şi simplu o grupare de oameni a votat. Din acea grupare de oameni 39 au crezut că Laurenţiu Coca merită să ocupe prima poziţie la Senat. Ceilalţi au crezut altfel. Unii colegi din presă mi-au spus azi dimineaţă că este total nedrept că Romeo Rădulescu nu a ocupat decât locul 5. Mi-au mai zis că este deputat în funcţie şi că a adus voturi la locale pesediştilor, iar acum aceştia se debarasează de el. Poate a adus voturi, dar nu le-a adus dezinteresat, chiar el a vrut să fie pesedist din interes pentru a se folosi de voturile pesediştilor şi a ajunge primar. Cine sunt cei dinaintea lui pe lista de vot de aseară? Păi sunt Ovidiu Popa, Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu şi Dumitru Pearcu! La modul obiectiv cei patru au vechime mare în PSD, s-au implicat în campanii electorale diverse, au participat la sute de şedinţe, simpozioane, acţiuni ale partidului. Au adus voturi în toate alegerile, au crezut în valorile şi doctrina acestui partid, şi-au sacrificat mii de oare din viaţă partidului. Păi nu meritau ei să fie înaintea lui Romeo Rădulescu? De ce ar fi votat membrii Comitetului pe Romeo şi nu pe unul dintre ei? De ce să să nu fim obiectivi şi în loc să bârfim pe la colţuri că fraţii Rădulescu au pus mâna pe partid să spunem adevărul: Constantin Rădulescu a deschis partidul şi reformează organizaţiile locale şi pe cea judeţeană din mers. Şi o face perfect democratic, adică prin vot perfect transparent!
Constantin Rădulescu a luat de la înaintaşul său din fruntea organizaţiei tenacitatea în muncă şi capacitatea de implicare totală, dar a adăugat încrederea în tineri, promovarea valorilor şi a celor care muncesc, reforma prin democraţie şi votul liber nedirijat cu ajutorul Bucureştiului.
Va pleca Romeo Rădulescu din partid? Păi şi ce dacă! Normal că va pleca că doar nu îl lega nimic de PSD decât propriul interes!
Deci încă o dată merită felicitaţi toţi cei care au candidat indiferent de scorul obţinut, cei care au votat şi cei care au numărat voturile. Cu toţii au contribuit aseară la democratizarea şi modernizarea unei organizaţii care trebuie să devină din ce în ce mai mult socialistă şi din ce în ce mai puţin comunistă. România are nevoie de partide moderne conduse de oameni cu experienţă, dar şi de oameni tineri. Iar Vâlcea are nevoie de parlamentari dedicaţi cu totul acestui judeţ, dar capabili să gândească şi să promoveze legi necesare întregii populaţii a ţării.

Traian GUMINSKI