Recomandările polițiştilor vâlceni pentru siguranța locuinţei dumneavoastră, de sărbători

Locuinţa reprezintă mediul cel mai intim şi apropiat de sufletul dumneavoastră.

Puteţi reduce riscurile comiterii infracţiunii de spargeri sau furturi din locuinţă, care afectează siguranţa personală, dacă sunteţi atenţi şi observaţi ce se întâmplă în jurul dumneavoastră şi vă luaţi măsuri de prevenire.
Aveţi grijă mare la infractorii deghizaţi în colindători! În preajma sărbătorilor de iarnă, rău-făcătorii pot profita de buna-credinţa a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.
Acordaţi atenţie maximă persoanelor care sună la uşă sau pe care le invitaţi în casă!
Atenţie şi la intrările secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere. Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.
Încuiaţi uşile şi geamurile chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute!
Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă!
Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat în concediu!
În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate sau uitându-le în broască, pe dinafară, acestea au dispărut, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare!
Instruiţi-vă copiii ca atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!
Nu uitaţi, acordaţi atenţie maximă persoanelor care vă sună la uşă şi mai ales celor pe care le invitaţi în casă!