Război la liberalii vâlceni

Nu este vorba despre bătălia pentru organizaţia cea mare. Nimeni nu este destul de puternic şi destul de dispus să cheltuiască bani mulţi pentru a încerca să îi ia locul deputatului Cristian Buican, iar acesta va fi reales preşedinte la PNL Vâlcea pentru încă un mandat luna viitoare.

Buican a reuşit, spre deosebire de bătăliile externe, să câştige bătăliile în interiorul organizaţiei şi să manipuleze, pardon, să mute, pionii din partid exact cum a vrut. Dacă nu se amesteca Alina Gorghiu în politica lui Buican, acesta l-ar fi pus pe Mircia Gutău candidat la primărie, organizaţia municipală avea acum un preşedinte primar şi liberalii conduceau şi Consiliul Judeţean, iar despre PER nimeni nu mai vorbea nimic şi nici despre o mulţime de oameni pe care Gutău i-a băgat prin consilii locale cu acest partid. În organizaţiile locale liberale din judeţ se vor desfăşura alegeri interne începând cu 1 aprilie şi până în Vinerea Mare. În organizaţia din Râmnicu Vâlcea trebuiau să aibă loc alegeri iniţial în 6 aprilie, iar acestea ar fi fost câştigate fără probleme de controversatul Bogdan Popescu şi grupul format în jurul său. Pentru Buican promovarea lui Popescu reprezenta o soluţie temporară comodă deoarece în nici un caz acesta nu putea emite pretenţii la preşedinţia organizaţiei judeţene, nici acum şi nicicând împotriva lui Buican.

Cine-l manevrează pe Victor Giosan

Victor Giosan, cândva viceprimar al Râmnicului şi apoi funcţionar european şi consilier a doi foşti premieri nu a fost în stare să aducă niciodată voturi în Râmnic. Economist de excepţie, pare incapabil să conducă o organizaţie politică din Perişani, Ocnele mari sau Pesceana cu atât mai puţin una din Râmnicu Vâlcea. Populaţia Râmnicului nu se pliază discursurilor sale elitiste şi omul nici nu are răbdare să construiască organizaţii locale în jurul fiecărei secţii de vot din oraş.
Probabil nici nu i-ar fi dat prin cap să facă aşa un pas şi să candideze pentru şefia organizaţiei. Pe surse am aflat însă că mulţi dintre foştii membrii ai PD situaţia părea neacceptabilă cu Bogndan Popescu preşedintele la municipiu. Unii au încercat, fără succes, să îl convingă pe Grigore Crăciunescu să candideze pentru această funcţie. După valul de trădări şi jocuri murdare căruia acest om i-a picat victimă anul trecut nu i-a mai ars să fie încă o dată ţinta unor jocuri de culise. Gruparea Anuţa Handolescu, Sami Vîlcu, Romulus Bulacu, plus încă câţiva l-au determinat pe Victor Giosan să intre în luptă. Cândva Anuţa Handolescu a fost colegă de primărie cu Victor Giosan.
Buican a mutat data conferinţei municipale. Aceasta va avea loc după Paşti.
Bogdan Popescu a renunţat la candidatură şi gruparea sa a făcut o manevră pentru păstrarea şanselor la victorie.
Consilierul judeţean George Victor Stănculescu se va confrunta cu Victor Giosan pentru conducerea unei organizaţii aflată la pământ în momentul de faţă.
Indiferent cine va câştiga aceste alegeri sau cine va fi sprijinit să le câştige liberalii din Râmnic trebuie să construiască din timp o echipă pentru alegerile viitoare. Nu se poate să bagi în consilii pe listă toate hahalerele şi non valorile, toţi leneşii şi oportuniştii.
PNL Râmnicu Vâlcea trebuie să aibă 2-3 variante pentru primărie şi minim 8 oameni d e valoare din timp stabiliţi. Pe care să îi promoveze şi să îi pregătească pentru alegerile viitoare. Şi mai ales trebuie să renunţe la aceea competiţie penibilă din interior pentru desemnarea locurilor pe listele de candidaţi care este penibilă şi care permite promovarea unor non valori din partid în dauna unor oameni cu realizări profesionale remarcabile.
Confruntarea dintre cele două tabere este însă benefică partidului. Va participa lume la conferinţă, va fi luptă. La judeţ, indiferent de numărul delegaţilor şi de cine va fi prezent, Buican nu va avea contracandidat, iar Biroul va fi ales dintre cei pe are îi preferă liderul liberal.

Traian GUMINSKI