Râmnicul în alertă de inundaţii! Marţi – exerciţiu de înştiinţare

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea verifică marţi, 12 octombrie, desfăşurarea unui exerciţiu de înştiinţare, alertare şi evacuare în cazul producerii unor inundaţii în municipiul Rm. Vâlcea.

În incinta Liceului Tehnologic Oltchim Rm. Vâlcea, de la ora 10.00, se primesc invitaţii, se vor prezenta concepţia şi scopurile exerciţiului în situaţii de urgenţă generate de alunecări de teren. La ora 11.00, se transmite semnalul „ALARMA LA DEZASTRE” – 5 sunete (impulsuri) cu durata de 16 secunde fiecare şi pauze între ele de 10 secunde fiecare. Forţele specializate şi auxiliare vor acţiona pentru: salvarea persoanelor, acordarea primului ajutor, evacuarea persoanelor şi a bunurilor materiale din zonă, menţinerea ordinii publice, limitarea accesului în zonă, informarea populaţiei din zonă şi refacerea utilităţilor. Terminarea exerciţiului va fi marcată de semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI” – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
În speranţa că cetăţenii municipiului Rm.Vâlcea şi turişti ne vor sprijini în desfăşurarea acestui exerciţiu, le mulţumim pentru înţelegere şi colaborare.
În situaţii de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, trebuie să aveţi pregătit rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină:
– Apă;
– Alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve,alimente deshidratate,biscuiţi,sucuri, cafea, ceai, alimente
pentru copii;
– Îmbrăcăminte şi încălţăminte;
– Un sac de dormit sau pături;
– O trusă de prim ajutor: medicamentele personale,analgezice, antiseptice;
– Aparate utile: aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier;
– Articole de igienă: hârtie igienică, săpun, pastă de dinţi, periuţă de dinţi;
– Acte personale: cărţi de identitate, carnete de asigurări medicale,bani.
ÎN CAZUL ÎN CARE AUTORITĂŢILE DISPUN EVACUAREA DE URGENŢĂ A LOCALITĂŢII, RESPECTAŢI DECIZIA DE EVACUARE. LOCUINŢELE VĂ VOR FI PĂZITE/SUPRAVEGHEATE DE REPREZENTANŢII POLIŢIEI ŞI JANDARMERIEI. NU VĂ PUNEŢI ÎN PERICOL VIAŢA REFUZÂND SĂ VĂ EVACUAŢI.
Deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă la etajele superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etajele superioare.
Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze şi energie electrică.
Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi distruse de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, stabilite de autorităţi.
Când părăsiţi locuinţa, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul şi să vă puneţi viaţa în pericol. Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată.
CETĂŢENI! SPRIJINIŢI AUTORITĂŢILE ŞI FORŢELE DE INTERVENŢIE ALE INSPECTORATELOR PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ÎN ACŢIUNILE PE CARE LE DESFĂŞOARĂ PENTRU GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ.
PUTEŢI AJUTA PRIN :
– Realizarea îndiguirilor ;
– Încărcarea sacilor cu nisip pentru diguri;
– Transportul materialelor utilizate pentru diguri şi consolidări;
– Punerea la dispoziţie a utilajelor, uneltelor şi autovehiculelor proprii.
FIECARE CETĂŢEAN TREBUIE SĂ ACORDE AJUTOR SEMENILOR AFLAŢI ÎN PERICOL SAU ÎN DIFICULTATE,
CÂND ŞI CÂT ESTE RAŢIONAL POSIBIL!

Compartimentul de Informare și Relații Publice ISU Vâlcea