Râmnicenii vor un primar gunoier

S-a ajuns în stadiul în care riscăm să ne sufocăm cu propriile gunoaie. Din cauza unor aberaţii legislative, unor politicieni demagogi şi unor edili corupţi sau imbecili, în municipiu este un haos total, iar persoanele fizice şi juridice plătesc sume colosale pentru servicii care lipsesc.

În timp ce primăria deţine controlul direct a două entităţi (PIEŢE PREST şi ADP) care ar putea face salubritate eficientă şi la un tarif rezonabil, serviciul de salubritate a fost dat unor societăţi care au făcut şi fac rău oraşului. Din gunoaie se scot peste tot bani mulţi, dovadă faptul că în Italia serviciile de salubrizare sunt direct controlate de mafie.
La noi este vorba de o mafie politico administrativă. Deseori încurajaţi de o parte a presei care se mulţumea cu nişte contracte de publicitate primite din partea unor societăţi care nici nu aveau concurenţă cei care au făcut averi din gunoaiele noastre şi-au şi bătut joc de noi. Mai întâi a fost o societate care a ajuns să datoreze sume imense primăriei pentru redevenţă şi alte taxe. Clar este că dacă era vorba de un amărât primăria îl executa urgent. Dar era vorba de o societate cu sute de angajaţi care sponsoriza şi politicieni şi putea manipula şi voturi. Şi uite că de ani buni societatea se judecă cu primăria, patronul a pierdut banii pe la cazinouri şi apoi pe amante mai tinere, am înţeles că pentru una şi-a şi stricat familia, iar râmnicenii au plătit ca idioţii sume de multe ori inutile. Spunem inutile pentru că sunt sute de persoane cărora li se percep taxe de ridicare a gunoiului de mai multe ori. Am trecut prin o astfel d e situaţie când locuind la o altă adresă din oraş, la cineva trebuia să plătesc gunoiul şi pentru locuinţa în care nu mai stăteam şi nu produceam gunoi dar şi pentru cea nouă. Apoi sunt sute de firme care nu produc nici un gunoi dar trebuie să aibă contract de salubritate obligatoriu.
Se pare că cei de la Romprest ori nu se descurcă cu taxele la alb şi la negru cerute de primărie ori nu încasează ca cei dinainte. Probabil nu au ştiut varianta de mituire a administratorilor de imobile. În urmă cu ceva ani toţi administratorii figurau pe state de colaborare a firmei de salubritate. Şi achitau de urgenţă de multe ori şi în avans pe două trei luni gunoiul pentru a-şi primi bucăţica.
Acesta este adevărul: un oraş de corupţi, mituiţi şi mituitori, hackeri, bişniţari, traficanţi de ţigări, de alcool, de haine, un oraş plin de prostituate şi proxeneţi, de politicieni nenorociţi şi de pensionari de lux.
Poate chiar merităm să ne sufocăm în gunoaie. Muncitorii de la Romprest însă nu merită umiliţi. Mulţi dintre ei şi-au dat deja demisia, unii mai stau că nu au încotro.
La angajare l-i s-au promis salarii de 12 milioane lei vechi şi bonuri de masă. Bonurile nu le văd, iar cei 12 milioane s-au făcut vreo 6, dar şi ăia daţi pe bucăţi.
Staţie de sortare nu are decât firma cealaltă, aia cu datoriile către oraş. Groapa de gunoi a fost făcută de un primar imbecil care nu a prevăzut şi staţia. Şi administraţia locală este plină de consilieri şi funcţionari cretinoizi.
Dacă în capitala Ciprului, ţară europeană, gunoiul este strâns de o singură societate care aparţine primăriei Nicosiei şi care aduce venituri substanţiale la buget, noi de ce mama naibii să lăsăm nişte profitori să îşi bată joc de oraş?!
Să facem pe banii râmnicenilor o staţie de sortare, primăria să cumpere utilaje la ADP sau la Pieţe Prest şi să ne facem singuri salubrizarea. Oraşul să obţină bani din deşeurile reciclabile, să plătească corect salariile la gunoieri şi să impună un tarif rezonabil cetăţenilor şi societăţilor.
Este chiar aşa greu să găsim în 5 iunie un primar care să ştie să fie corect faţă de noi şi gunoaiele noastre???
Vrem doar un primar simplu! Un bun gunoier!

Traian GUMINSKI