Proiecte în derulare şi proiecte noi pentru dezvoltarea comunei Dăeşti

Primarul comunei Dăeşti, George Popolan, are o serie de proiecte în derulare, dar şi altele care aşteaptă să fie depuse pentru finanţare. Tot ce a realizat pentru comunitate nu ar fi putut fără ajutorul viceprimarului Călin Ştefan şi Consiliului Local. De când a preluat frâiele localităţii, aceasta a înflorit pe zi ce trece. De câteva luni, activitatea primăriei se desfăşoară într-un frumos sediu, cu birouri moderne şi spaţioase.

„Lucrăm la ridicările topo pe nişte drumuri de interes local pentru depunerea unui proiect în vederea obţinerii de fonduri europene. Lucrăm la ridicările topo tot la nişte drumuri de interes local pentru un alt proiect pe Ordonanţa 28. Valoarea proiectului este de 2,3 milioane lei. Suntem în procedura de evaluare, din informaţiile noastre săptămâna aceasta vom semna proiectul pe măsura 7.2 pentru cele trei drumuri comunale DC 17, DC 18, DC 19. Este vorba de fonduri europene, valoarea din studiul de fezabilitate fiind 1,2 milioane de euro. După semnarea contractului vom trece rapid la procedurile de atribuire a contractului de execuţie. Am avut o vizită în teren, de la AFIR, pentru un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a unei grădiniţe cu program normal în satul Fedeleşoiu. Credem că nu sunt probleme în ceea ce priveşte obţinerea finanţării, pentru că este necesară. Copiii de grădiniţă îşi desfăşoară activitatea în sediul şcolii cu clasele I-IV din Fedeleşoiu. Probabil că după 15 martie vor începe lucrările la sala de sport din incinta Şcolii Gimnaziale cu clasele I-VIII Dăeşti. Proiectul este finanţat de Compania Naţională de Investiţii. Noi le-am pus la dispoziţie terenul, ei au desfăşurat deja licitaţia. Noi am emis deja ordinul de începere al lucrărilor. Constructorul este de pe undeva din Buzău. Cred că la începutul lunii aprilie vom începe lucrările de reabilitare şi modernizare a dispensarului uman din satul Sâmbotin, dispensarul de centru practic. Nu s-au mai făcut lucrări nici măcar de întreţinere la acest imobil şi nu arată tocmai bine. Din păcate, aici n-am reuşit să obţinem finanţare pe nici un proiect naţional sau european şi vom fi obligaţi să facem investiţia din buget propriu. Vom face lucrările cu societatea Consiliului Local. Până la sfârşitul anului vrem să schimbăm acoperişul, să-l reabilităm termic, să-l dotăm cu încălzire centrală şi să-i facem grupurile sanitare în interiorul unităţii. În mod normal, noi, având acest dispensar concesionat medicilor din comună, nu ar fi trebuit să investim, însă medicii nu au nici putere financiară şi, în plus, doi dintre cei trei doctori îşi vor înceta contractele cu Casa de Sănătate, pentru că au trecut deja de vârsta de pensionare. Mai au contract până la sfârşitul anului. Vom încerca să aducem medici tineri, astfel încât locuitorii să fie mulţumiţi de serviciile medicale. Vom da în folosinţă punctul sanitar din satul Fedeleşoiu, pe care l-am făcut tot din bugetul local. L-am dotat cu sală de aşteptare, cu sală de consultaţie, cabinet de consultaţii, laborator, grup sanitar, încălzire termică. Cred că în două-trei săptămâni putem să inaugurăm această investiţie”, ne-a spus primarul comunei Dăeşti, Călin Ştefan.
De asemenea, pe Drumul Judeţean 703 L, de la limita cu Călimăneşti, până la Malul Alb, Baza de Agrement Oltchim, au fost înlocuite toate lămpile, modernizându-se practic iluminatul public stradal. „S-au montat lămpi cu led, cu o economie de 50 la sută în ceea ce priveşte consumul de energie. Noi plăteam undeva la 7000 – 8000 lei lunar pentru iluminatul public. Acum am plătit 4000 de lei. În etapa următoare, vom trece şi la dotarea uliţelor laterale drumului judeţean cu astfel de lămpi moderne cu leduri”, ne-a spus primarul comunei Dăeşti, George Popolan.

Letiţia Lazăr