Priorităţile oraşului Horezu
Printre priorităţile oraşului Horezu se află reabilitarea parcului din oraş, aflat acum în paragină.
„Întocmim studiul de fezabilitate pentru acest parc care se va numi „Parcul cu brazi”. Un hectar jumătate a rămas din ce a fost odată, dar îi vom da o altă faţă, va fi un parc modern. Vom avea un lac, vom aduce păsări exotice, mobiliar nou. De asemenea, pe lista de priorităţi se află şi modernizarea drumului comunal Romanii de Sus- Lunca – Bolca – Vârful lui Roman. Valoarea acestui proiect este de peste 100 miliarde lei. Am reuşit ca acest proiect, care se află pe Programul Operaţional Regional, să îl includem în strategia de dezvoltare judeţeană. Încercăm acum sursa de finanţare”, ne-a spus primarul Fârtat.
Horezu a devenit şi primul oraş independent energetic din judeţul Vâlcea, şi de ce nu, din România. Proiectul „Asigurarea sustenabilităţii energetice din surse alternative, a consumatorilor, instituţii publice şi iluminat public din oraşul Horezu, Judeţul Vâlcea”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Rurală, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei s-a finalizat, de curând, în luna octombrie. Valoarea totală a proiectului a fost de 18,16 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 14,38 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului: îmbunătăţirea protecţiei mediului prin reducerea emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice. Obiectivele specifice: realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consumul propriu al instituţiilor publice finanţate din bugetul autorităţii publice locale şi pentru iluminatul public, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie solară în oraşul Horezu, precum şi reducerea costurilor aferente consumului energiei electrice ale administraţiei publice Horezu la nivelul unui an calendaristic pentru administraţia publică locală din oraşul Horezu. Prin proiect, în zona de sud-vest a localităţii (punctul TREAPTURI), s-a realizat o centrală de panouri fotovoltaice. Aceasta are în componenţă 3.636 panouri fotovoltaice, cu o putere de 270 W fiecare.
În perioada următoare, edilul îşi va îndrepta atenţia asupra iluminatului public în toate satele şi cartierele din Horezu. De asemenea, două clădiri rezidenţiale vor fi reabilitate.
“Urmăresc toate proiectele cu mare atenţie, iar în perioada următoare, odată cu redeschiderea sesiunii, voi încerca achiziţionarea pe fonduri europene a unui tomograf pentru spitalul nostru. Primăria va pune spaţiul la dispoziţie şi voi încheia un contract cu CAS”, a mai adăugat primarul Ilie Fârtat.
Letiţia LAZĂR