Primarii vâlceni decimaţi de boli, A.N.I. şi DNA

Meseria de primar a ajuns una dntre cele mai periculoase profesii din România, în pofida faptului că majoritatea populaţiei crede că a fi primar înseamnă să fi un jupân fără probleme peste o comunitate şi un om care are atâtea privilegii încât nu–şi mai încape în piele de fericire.

O radiografie făcută de redacţia noastră asupra situaţiie actualilor şi foştilor primari din Vâlcea este o dovadă că stresul, responsabilităţile, un sistem juridic cu multe deficienţe şi existenţa unor instituţii precum A.N.I. şi Curtea de Conturi ( în care funcţionarii îşi fac de cap necontrolaţi de nimeni şi au devenit mult prea puternici) afectează grav starea de sănătate şi implicit eficienţa edililor aleşi de populaţie.
Dintre foştii primari din judeţ patru cel puţin am identificat ca fiind scoşi din funcţie de nişte inepţii ale ANI (primarii din Alunu, Şuşani, Dăeşti, Vlădeşti), unul s-a sinucis de frica unor acuzaţii ale Curţii de Conturi care l-ar fi lăsat sărac lipit pământului (Tetoiu), câţiva au ispăşit condamnări privative de libertate în urma cărora starea de sănătate li s-a deteriorat grav (cei mai cunoscuţi sunt Emilian Frîncu din Râmnicu Vâlce şi Petre Popescu din Boişoara), unul se mai află încă în închisoare (Ionel Dragu din Măldăreşti), patru au procese pe rol fiind acuzaţi de diverse infracţiuni, şase se judecă cu cei de la Curtea de Conturi pentru pretinse prejudicii, doi sunt sub control judiciar, cinci sunt în stare de cercetare pentru presupuse cauze penale (am inclus şi viceprimari în această statistică).
Dintre primarii în funcţie: unul se află în arest la domiciliu la cererea DNA (Ioan Horăscu din Prundeni), 26 au procese cu cei de la Curtea de Conturi, 6 au procese în diferite stadii contestând decizii ale ANI, unul a fost operat în toamnă pe coloană are starea de sănătate şubredă şi ar trebui să stea câteva luni în concediu medical, dar refuză având ambiţia de a termina nişte proiecte, unul şi-a schimbat valva la inimă în decembrie, unul a fost diagnosticat cu cancer de colon (inabordabil chirurgical) şi a început chimioterapia, altul a fost diagnosticat cu cancer de prostată şi are şi o operaţie pe cord. Vă asigurăm că informaţiile au fost verificate din mai multe surse, dar din motive lesne de înţeles nu putem preciza numele celor bolnavi.
Recent, liderul liberal Cristian Buican declara la o şedinţă de partid că este convins că mare parte din primari nu-şi vor termina acest mandat din cauza unor sentinţe definitive ce le vor primi în urma unor acuzaţii de incompatibilitate. Noi pronosticăm şi că procurorii vor lansa unele acuzaţii legate de folosirea sumelor imense ce intră în judeţ pentru finanţarea unor proiecte şi mai avem şi suspiciunea rezonabilă că inspectori ai Curţii de Conturi vor reuşi să îi îmbolnăvească sau să îi scoată din funcţii pe alţi cîţiva edili.
Peste jumătate din localităţi au anul acesta bugete de supravieţuire, populaţia din mediul rural este îmbătrânită, unele comune se depopulează, primarii trebuie să umble mereu pe drumuri la Râmnic, Craiova sau Bucureşti pentru proiecte, la şedinţe legate de apă, de salubritate de mediu, să participe la cursuri obligatorii pentru situaţii de urgenţă, la cursuri de Crucea Roşie, la şedinţe de partid, la şedinţe de consiliu local. Stresul acesta le-a afectat şi situaţia familială mai mulţi dintre ei având deja situaţii delicate. Cel puţin patru primari din cei care ne-au declarat că nu vor mai candida la alegerile următoare chiar aşa vor face. În viitor în unele comune, mai ales cele cu populaţie mică, vor putea câştiga alegerile persoane total nepregătite pentru această funcţie decoarece există o lipsă evidentă a unor intelectuali cu experienţă profesională care să aibă priză la populaţie.

Traian GUMINSKI