Junalist de investigaţii asasinat

Puţini dintre oameni care reproşează deseori presei că nu este independentă, că nu publică adevăruri sau că jurnaliştii apără interesele unor politicieni ştiu cât de periculoasă este această profesie. Puţini jurnalişti, chiar din ţări foarte dezvoltate, ajung să apuce vârsta de pensionare. Atacuri crerebrale, infarcturi, accidente de circulaţie, pun capăt prematur vieţii unor jurnalişti. Mulţi îşi pierd viaţa în timpul exercitării profesiei în zone de conflict sau în zone în care au loc cataclisme.

În ultimele 5 luni doi jurnalişti din ţări ale UE au fost asasinaţi. Agenţiile de presă au relatat ieri, 26 februarie, despre uciderea unui jurnalist de investigaţii foarte tânăr din Slovacia.
Jan KUCIAK (27 de ani) şi iubita sa au fost găsiţi împuşcaţi în locuinţa sa.
Șeful poliției slovace, Tibor Gašpar, a confirmat moartea lui Kuciak și a partenerei sale Martina Kušnírová. El a adăugat că uciderea lor a fost probabil legată de activitatea de investigare a lui Kuciak. Gaspar a menționat că Slovacia nu a mai trecut niciodată printr-un astfel de atac împotriva unui jurnalist.
Kuciak a scris investigații despre un bloc de locuințe de cinci stele și omul de afaceri Ladislav Bašternák, care are legături cu politicieni de vârf ai partidului de guvernământ.
El este al doilea jurnalist de investigații care a fost ucis într-o țară a Uniunii Europene în ultimele cinci luni după ce jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă pe 16 octombrie 2016. De asemenea, este cel de-al cincilea caz în care un jurnalist sau jurnaliști au fost uciși într-o țară UE în ultimii 10 ani.
„Sunt șocat și îngrozit că în Slovacia s-a întâmplat așa ceva”, a scris președintele Andrei Kiska pe Facebook. „Trebuie să găsim vinovații cât mai curând posibil și să asigurăm siguranța jurnaliștilor”, a subliniat Kiska.