Primăria Vaideeni sprijină înfiinţarea Cooperativei Agricole “Vaideeni”

Primarul Daniel Băluţă şi Consiliul Local din Vaideeni au desfăşurat eforturi mari în ultimul an pentru a ajuta populaţia din zonă să obţină venituri mai mari din comercializarea produselor ce le obţin în gospodării.

Crescătorii de animale din Vaideeni sunt împărţiţi peste tot în ţară, iar acum s-au reunit cu scopul înfiinţării unei Cooperative Agricole care se va numi „Vaideeni”, unde sunt membri şi preşedinţii Asociaţiilor crescătorilor de animale din Ialomiţa, Constanţa şi Giurgiu, alături de care primăria a reînfiinţat şi „Târgul de animale” anual. Această asociere este o condiţie primordială care trebuie ataşată dosarului pentru Bruxelles pentru a obţine certificatul de brand pentru brănza produsă în Vaideeni.

“Ideea de cooperativă o avem de un an în discuţie, împreună cu preşedintele Federaţiei „Romovis”, Nicuşor Cioranu, care este originar din Vaideeni, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Arad, un alt om cu care am pus bazele aceste asocieri. Astfel, noi, primăria, împreună cu Cooperativa Agricolă Vaideeni din localitate, formată dintr-un grup de tineri, dar şi Ministerul Agriculturii lucrăm la înregistrarea mărcilor lactatelor de Vaideeni şi la transformarea brânzei telemea de Vaideeni în produs tradiţional, urmând să facem demersurile necesare la Bruxelles pentru recunoaşterea, la nivel european, a brandului pentru brânza de Vaideeni. Se fac demersuri pentru înregistrarea la OSIM atât a caşului dospit, a untului şi urdei de Vaideeni, a produsului „lapte mare” sau „crişda”, tocanul şi pastrama de Vaideeni, cât şi a telemelei de Vaideeni. Totodată, Cooperativa Agricolă Vaideeni, formată dintr-un grup de tineri, are un proiect pentru realizarea unei fabrici pentru colectarea laptelui şi prelucrarea brânzei tradiţionale din Vaideeni. Ce facem noi aici nu seamănă nici pe departe cu ceea ce se produce în momentul de faţă pe piaţă. Brânza de Vaideeni, la fel ca şi celelalte produse pe care le producem conţine doar lapte provenind de la oile noastre. Saramura este şi ea specială, este o saramură făcută cu apa cristalină din izvoarele de la poalele munţilor Căpăţănii în anumite zile, ştiute numai de băciţe”, a declarat inimosul edil din Vaideeni pentru publicația Impact Real.

Traian Guminski