Primăria Roşiile are probleme la încasarea impozitelor

Doru Constantin Diaconu, primarul comunei Roşiile, spune că primăria are foarte puţini bani şi datorită slabelor încasări ale impozitelor.

“Ar trebui să colectăm minim 4,5 miliarde anual. Nu ştiu dacă îi vom face anul ăsta. Vom rămâne cu datorii pe anul viitor. Avem azi (Luni, 27 noiembrie) o şedinţă de consiliu local în care vom aproba cumpărarea cadourilor de Sărbători pentru copii. În localitate sunt 219 elevi şi preşcolari, dar trebuie să facem vreo 240 de pachete pentru că la serbarea de final de an vin toţi copii din comună, inclusiv cei care nu sunt la grădiniţă. Părinţii îi aduc pentru a primi cadouri. E o tradiţie, nu avem cum să o încălcăm, dar nu am cum să aloc mai mult de 100 de milioane de lei vechi acestei acţiuni, deci sunt bani insuficienţi pentru nişte cadouri substanţiale”.
Primăria se confruntă cu o situaţie care afectează şi alte localităţi. În localitate există multe case şi terenuri pe care nu s-au făcut actele de succesiune. Proprietarii iniţiali au decedat şi sunt folosite de copiii acestora sau chiar de nepoţi, care nu plătesc impozitele pentru că nu sunt trecuţi la rol. Primăria nu are de fapt pe cine executa pentru aceşti bani şi de la cine strânge impozitele. Constantin Diaconu crede că ar trebui emisă o lege care să oblige moştenitorii să facă succesiunea într-un termen rezonabil sub sancţiunea pierderii dreptului la proprietate. Dar în acelaţi timp primarul recunoaşte că valoarea mare a taxelor notariale şi a impozitului pe moştenire împiedică mulţi oameni săraci să îşi treacă casele şi terenurile la propriul rol. (T.G.)