Primăria Râmnicului a aprobat un Marș împotriva MALPRAXISULUI

Mii de vâlceni au avut de suferit datorită unor medici iresponsabili și unor polițiști, procurori și judecaători corupți sau indolenți.

Trei familii din Râmnicu Vâlcea, grav afectate de malpraxis, au inițiat o acțiune de protest care va avea loc luna această. Bogdan Neaghu are 34 de ani și se află în proces cu sistemul de aproape 10 ani de când tatăl său a fost ucis cu zile într-un spital vâlcean.
“Aveam viitorul în față, puteam să mă mut cu familia mea în străinătate unde aveam și un job bun. A trebuit să revin în țară pentru a mă lupta cu relațiile celor care mi-au omorât tatăl. L-au ucis pe tata, și de 9 ani am depus sute de plângeri, am fost în audiențe la zeci de procurori, am făcut contestații împotriva unor clasări ilegale ale dosareler. Influența unor medici la noi în oraș este fantastică. Stopează deschideri de procese, iar în fazele de anchetă nu se poate cere strămutarea unui dosar doar dacă a ajuns în fază de proces. Am întâlnit organe de anchetă care mi-au spus că ezită să cheme medicii cu mandat de aducere la declarații pentru că se pot îmbolnăvi și ei oricând, iar atunci ajung pe mâna medicilor. Medicii nu sunt suspendați pe perioada anchetelor, iar în spitale este un grup de găști care se protejează reciproc. Pentru a face față situației am intrat în sistem să pot lupta cu el”, spune Bogdan care a organizat acest marș, împreună cu familiile Laura Mirela Părăușanu și Carmen Pleșan.
“Uneia din familii i-au nenorocit pe viață un copil a căror membre superioare și inferioare nu mai cresc și are și o parte din față paralizată, celeilalte i-au ucis în spital o fetiță de zece ani. Bineînțeles nimeni nu a fost tras la răspundere. Suntem o țară care nu respectă legea. La noi, ca de altfel în toate țările UE, legea spune că prioritate au dosarele în care s-au produs atacuri la persoană și abia apoi dosarele economice sau de altă natură. La noi presa, poliția, procuratura și instanțele pun acces în primul rând pe infracțiunile economice. Mii de ucigași sunt în libertate. Dosarele de ucidere din culpă sunt clasate, uneori netrimise în instanță, dacă sunt trimise pedepsele sunt minime și vin după un lung șir de ani de procese. Majoritatea sunt cu suspendare. Iar victimele nu sunt despăgubite, deși în sistemul medical de exemplu există sume mari strânse de firmele asiguratoare pentru a despăgubi victimele de malpraxis”, ne spune Bogdan.
“Dezaprobi malpraxisul? Crezi că e nevoie de o schimbare? Vrei sa fii respectat și în siguranță când mergi la medic? Cunoști cazuri de malpraxis? Ai fost afectat de vreunul? Vrei ca acestea să înceteze? Ești cadru medical responsabil? Faci partea din lumea justiției și aflarea adevărului te reprezintă? Ești de părere că vinovatii de malpraxis trebuie trași la răspundere? Crezi că e timpul ca malpraxisul să fie scos de sub preș? Ești cetățean care vrei să ți se respecte dreptul la viață? Te-ai săturat de nedreptate? Dacă răspunsul tău este “DA”, vino și participă la protestul “SPUNE STOP MALPRAXISULUI!“ în data de 21 AUGUST 2017, orele 18-20, în fața Palatului de Justiție (TRIBUNALUL) din RÂMNICU VÂLCEA cu marș cu trecere prin fața PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA RÂMNICU VÂLCEA și PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL VÂLCEA. Părerea ta contează! Prezența ta conteaza! Împreună putem determina schimbarea! Fii prezent la protest” a postat pe facebook Bogdan Neagu care a ținut ca în cererea depusă la primărie să fie trecut ca unic organizator al acțiunii de protest.
“Nu am dorit ca în cazul unor eventuale amenzi sau alte acțiuni ale sistemului să fie sancționate și celelalte familii afetate d e malpraxis. Sper în susținerea presei locale care a încercat mereu să schimbe în bine instituțiile statului. Țin să mulțumesc în mod deosebit funcționarilor din Primăria Râmnicu Vâlcea care au dat dovadă de profesionalism și primarului Mircia Gutău pentru că a creat un grup de elită de funționari. Mulțumesc de asemenea Poliției Rutiere și Jandarmeriei pentru promtitudine și sprijin”, ne-a mai spus Bogdan Neagu.
La acțiunea de protest vor fi prezente minim două televiziuni naționale și reprezentanți ai principalelor publicații vâlcene.

Traian GUMINSKI