Prim ministrul Nicolae Ciucă susţine o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Eugen Neaţă!
Deputatul vâlcean Eugen Neaţă este cunoscut ca un campion al iniţiativelor legislative depuse în parlament şi a legilor care l-au avut ca iniţiator. În schimb este un parlamentar care pune rareori întrebări miniştrilor sau interpelări preferând să “construiască” legi decât să pună întrebări miniştrilor sau să interpeleze.
În data de 28 iunie deputatul Eugen Neaţă s-a adresat oficial prim ministrului României ( Nr.5491 A din 28.06.2022. Obiectul întrebării fiind : Legea pentru modificarea şi completarea art 64. Din Legea Educaţiei fizice şi Sportului nr.69/2000.
După 22 de ani parlamentarul vâlcean a sesizat o mare inechitate a acestei legi şi a propus o modificare legislativă a ei în sensul ca nu doar medaliaţii cu aur de la Olimpiade şi Campionatele Mondiale să beneficieze de rente viagere ci toţi medaliaţii, indiferent de medalie, de la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Campionate Europene împreună cu antrenorii lor. Era complet absurd ca un antrenor de lot olimpic, ai cărui elevi au adus faimă ţării prin medaliile obţinute, să aibă la bătrâneţe o pensie mizeră. Este nedrept ca un medaliat cu argint să nu beneficieze de o pensie viageră deşi poate diferenţa dintre medalia sa şi cea de aur a însemnat câteva zecimi de secundă sau câţiva milimetri.
Parlamentarul vâlcean a încercat modificarea acestei legi încă de când premier era Florin Cîţu, deci cu mult înaintea apariţiei fenomenului David Popovici dar premierul de atunci s-a opus de frică că în viitor sportivii români vor obţine aşa multe medalii încât rentele lor viagere ar afeca grav bugetul , o mentalitate de neînţeles în cazul lui Cîţu pentru că nici nu se poate întâmpla aşa ceva dar chiar dacă am obţine toate medaliile posibile la toate competiţiile din toate sporturile tot nu ar fi afectat bugetul deoarece un sportiv poate avea o rentă de maxim 1,5 salarii medii pe economie.
“Un viitor construit pe recunoştiinţă statală va încuraja cu siguranţă spiritul de sacrificiu al sportivilor şi al antrenorilor lor, conducând la mari succese internaţionale, atât de utile societăţii româneşti”, spune deputatul Neaţă în textul trimis premierului şi în care îi aduce la cunoştiinţă că iniţiativa sa legislativă se află în etapa obţinerii unui raport în Comisia de tineret şi sport, înaintea votului final ce va fi dat în camera Deputaţilor.
“Ea a parcurs deja traseul avizelor favorabile în Consiliul Economic şi Social, în Comisia pentru egalitatea de şanse, în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, în Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi şi în Comisia pentru muncă şi protecţie socială”, mai precizează deputatul Neață.
Un ministru sau premierul interpelaţi sau întrebaţi au termen legal de maxim 30 de zile pentru a da un răspuns scris parlamentarului care a solicitat acest lucru. Am remarcat pe site-ul Camerei Deputaţilor că, în data de 19 august, la aproape 2 luni de la solicitarea domnului Neaţă, încă nu venise răspunsul domnului Nicolae Ciucă.
Cum şi în politică tăcerea înseamnă tot un răspuns, este evident că premierul Nicolae Ciucă, cel ce laudă de câteva săptămâni neîncetat pe toate canalele media sportivii ce au adus medalii recent în ţară, va susţine iniţiativa deputatului Eugen Neaţă şi în Parlament şi va face demersurile necesare ca parlamentarii liberali să dea un vot favorabil acestei legi spre rapida ei promulgare.
Traian Guminski