Premiile Naţionale ale Fundaţiei „Nişte ţărani” 2015
La început de noiembrie, Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală “Nişte Ţărani”, al cărei preşedinte fondator este academicianul Dinu Săraru, a acordat Premiile Naţionale – ediţia a XVIII-a, la Biserica “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Vioreşti din localitatea vâlceană Slătioara. Fundaţia „Nişte Ţărani” a împlinit, în acest an, 16 ani de activităţi culturale şi de cercetare, prin valorizarea orientărilor sale pragmatice, concretizate în proiecte precum: Programul ”Sănătatea ţăranului”, Târgul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez”, Bursele Fundaţiei, şi galele la care au fost recompensate marile valori ale neamului.
Într-un decor pitoresc, de toamnă târzie, oamenii de cultură şi prietenii Fundaţiei “Nişte Ţărani” au participat la slujba arheierescă de mulţumire de la Bisericuţa potecaşilor din cătunul Vioreşti al comunei Slătioara, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Premiile care au fost înmânate:
– Premiul pentru istorie a fost acordat Academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj;
– Premiul pentru doctrină ortodoxă a fost acordat Înalt Prea Sfinţiei Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
– Premiul pentru istorie literară a revenit Prof.univ.dr. Valeriu Râpeanu;
– Premiul pentru literatură – romancierului Ştefan Mitroi;
– Premiul pentru artă plastică a mers către celebrul pictor Ştefan Câlţia;
– Premiul pentru promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti – istoricului de artă Iuliana Mateescu;
– Premiul pentru artă populară – interpretei Floarea Calotă;
– Premiul pentru economie şi finanţe – Prof.univ.dr. Mircea Perpelea.
De asemenea, s-au acordat distincţii lui Gelu Silviu Zetea (pentru investiţii în mediul rural), Nicolae Pandea (pentru administraţie locală – rurală) şi Ion Laurenţiu Ploscaru (pentru olimpism în şcoala ţărănească – elevului).
“Ctitoria potecaşilor de la Vioreşti, marea scenă a galelor de premiere ale Fundaţiei „Nişte Ţărani”, şi-a recăpătat lumina de la începuturi care au o vechime de peste două veacuri, ca să dăinuie de-a lungul timpului şi să iradieze spiritualitate. Această lumină a venit în urma consolidării bisericii şi a restaurării picturii”, ne-a mărturisit prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, prezent la eveniment.
Letiţia Lazăr