Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist va avea un bust la Râmnicu Vâlcea

La modelul din lut deja lucrează unul din cei mai celebri sculptori din România.
Maestrul Ivan Jinaru deja a devenit cunoscut si generațiilor mai tinere prin realizarea bustului domnitorului Mircea cel Bătrân amplasat la intrarea cunoscutului Colegiu cu același nume din municipiu.
Municipiul Râmnicu Vâlcea are în patrimoniul turistic de câteva luni o nouă operă de artă realizată de sculptorul cu rădăcini în comuna Vaideeni.
Este vorba de basorelieful reprezentându-l pe Mihai Viteazul, amplasat în proximitatea ctitoriei sale, biserica Sfânta Parascheva.

Basorelieful a fost realizat cu cheltuiala Arhiepiscopiei Râmnicului și binecuvântarea Înalt Prea Sfinției Sale Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului și ni-l arată pe domnitorul Unirii exact cum ni-l imaginăm.
Mihai Viteazul este un domnitor foarte legat de județul Vâlcea:
 născut, conform Cronicii Episcopiei Râmnicului, la Drăgoești;
 căsătorit cu doamna Stanca, conform legendei, la Proieni-Brezoi;
 ctitor, alături de tatăl său, domnitorul Pătrașcu cel Bun, al bisericii Sfânta Parascheva din Râmnicu Vâlcea;
 tatăl său decedează în 1557 la Râmnic;
 soția sa, doamna Stanca, moare și este înmormântată în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului;
 mama sa Teodora (monahia Teofana) s-a călugărit la mănăstirea Cozia, unde este și înmormântată;
 a avut cele mai multe domenii în județul Vâlcea.
Cu deschiderea pe care o are pentru cultură, Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului i-a cerut sculptorului Ivan Jinaru să realizeze un bust al Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, ce va fi amplasat în curtea Arhiepiscopiei alături de busturile Preafericiților Părinți Patriarhi Miron Cristea și Iustinian Marina. Acest bust a fost deja modelat în lut de către sculptorul Ivan Jinaru după cum ne-a informat profesorul de istorie Cătălin Sîiulescu, unul din cei mai buni cunoscători ai operelor de acest fel ce se află în Vâlcea.

Traian Guminski