Povestea Alessiei Ciucă, tenismena care are ofertă de a pleca în USA!

Povestea tenismenei Alessia Beatrice Ciucă seamănă în mare parte cu cea a Biancăi Andreescu, sportiva care face furori în sportul alb mondial. Ambii părinți ai Alessiei sunt vâlceni, dar ea s-a născut în Italia și acum locuiește la Timișoara. Sportiva de 18 ani a început tenisul în joacă, acum 9 ani, mai mult din joacă, dar a ajuns să obțină rezultate importante la turnee din România și din străinătate. Acum este legitimată la Dinamo București și este tenismenă profesionistă. Interesant este că are o ofertă concretă pentru a pleca în Statele Unite ale Americii, acolo unde avantajele ar fi mari. Nu s-a decis, însă și pare tentată să rămână în România.

A început tenisul din joacă

Alessia a început tenisul acum nouă ani, din dorința de a face mișcare.
“A fost ca o joacă, voiam să fac mișcare și să am și o altă ocupație în afară de calculator. Țin minte că eram 12 copii la un teren sintetic, șase pe o jumătate, șase pe cealaltă jumătate. După patru luni de antrenamente am participat la primul meu turneu, la Râmnicu Vâlcea a avut loc. Am jucat împotriva unei fete din Mediaș care era sus în clasament. Am câștigat un singur game dar am fost fericită, așa cum fericiți erau și părinții mei. Am început să iau tenisul în serios, am muncit mult, am participat la turnee în România, dar și în străinătate”, ne spune Alessia.

Prin toată Europa, alături de mama sa

Ascensiunea a venit, dar nu a fost ușor pentru Alessia. A început să lucreze câte 3,4 ore zilnic, alături de un antrenor personal, să puncteze din punct de vedere fizic și să participe la turnee puternice. “Am străbătut Europa în lung și-n lat alături de mama mea care conducea zeci de ore. S-a întâmplat de multe ori să fiu eliminată din primul tur al turneelor, dar asta m-a ambiționat și mai tare, am muncit și mai mult la antrenamente”, ne mărturisește.

Experiența academiei din Spania

Părinții au decis să o trimisă pe Alessia la o academie din Spania, atunci când a împlinit vârsta de 14 ani. “A mers acolo alături de antrenorul său. Noi am suportat toate costurile, nu ne-a fost deloc ușor. Costurile arau mari, nu aveam parte de sponsorizări. Din punct de vedere sportiv a fost foarte bine, fata se antrena și câte 8 ore zilnic. A fost foarte greu dar i-a plăcut, ne spunea că oricând ar repeta experiența. Recunosc că au fost momente în care ne gândeam să renunțăm. Pe fiecare an trebuia să cheltuim 40-50.000 de euro. Am văzut-o, însă, cât de ambițioasă este și am decis să mergem înainte și nu ne pare deloc rău. Nu mi-a fost deloc ușor nici să o știu mereu plecată. Sa maturizat mai rapid față de alte fete de vârsta ei, are responsabilități, spală, face mâncare, combină învățatul cu antrenamentele. Acum se vorbește mult despre Bianca Andreescu, diferențele sunt mari, însă. În cazul Biancăi statul canadian a investit mult în ea, la noi statul nu contribuie cu nimic, toate costurile sunt suportate de familie și nu e deloc ușor…”, spune mama Alessiei, Mihaela Ciucă. Apoi, de la Timișoara tenismena a ajuns să se antreneze la București, un alt pas important în cariera sa, în condițiile în care era colegă de antrenamente cu Irina Begu, Sorana Cârstea sau Raluca Olaru.

Nu renunță la școală. Halep și Andrescu, modele pentru Alessia

Alessia nu renunță nici la școală, chiar dacă îi este foarte greu: “Școala este un factor important în viața mea. Iau lecțiile de la o colegă și învăț pe rupte în turnee. Ajung rar la cursuri, dar mă prezint de fiecare dată la teste, cu toată materia învățată. Sunt la LPS Banatul și am media generală de 9,83. Chiar dacă fac tenis de performanță, nu voi renunța la școală. În fiecare an am avut bursă de merit. E drept că timp liber nu am sau am foarte puțin. Merg rar în vacanțe, nici Sărbători nu sunt pentru mine pentru că mai mereu sunt plecată în turnee. Nu mă plâng, însă, știu că doar așa voi ajunge să fac performanță. Modele pentru mine sunt Simona Halep și Bianca Andreescu, sper să le calc pe urme”.

Ofertă din USA. Alessia vrea să joace pentru România!

Rezultatele foarte bune din ultimii ani i-au adus Alessiei o ofertă concretă de a juca în USA. Tenismena din Vâlcea vrea, însă, să joace în continuare pentru România. “Oferta este tentantă, Americanii îmi oferă studii superioare și antrenamente la un colegiu profesionist, totul gratuit. Eu am decis, însă, să rămân în România, să joc pentru țara mea”, spune sportiva. “Este alegerea ei și o respect. Sunt tentată, însă, să o conving să accepte oferta din USA. Acolo ar avea multe posibilități. Noi nu ne permitem să investim sume mari, nu avem posibilitatea. Vom vedea ce o să fie… “, completează mama Alessiei.

Gabi Cârjaliu