Poftă de Carte şi în judeţul Vâlcea! 360 de copii de grădiniţă și părinții lor au participat la sesiuni de citit interactiv

Caravana Poftă de carte – inițiată în octombrie 2016 de Asociația OvidiuRo – a ajuns în perioada 21 – 24 martie în județul Vâlcea, unde primăriile estimează pentru anul acesta un număr total de 1848 de copii care pot beneficia de programul național Fiecare Copil în Grădiniță (FCG).

În județul Vâlcea, 360 de copii de vârstă preșcolară au participat la sesiunile de citit interactiv și au primit câte o carte ilustrată după lecția-degustare desfășurată cele 12 grădinițe din Văideeni (satele Atârnați, Izvoru Rece, Văideeni și Marița), Horezu (cu satele Horezu și Romanii de Sus), Bujoreni (Olteni, Gura Văii), Racovița (Balota) și Râmnicu Vâlcea, colonia Nuci Stolniceni – unde au fost oferite cărți uriașe ilustrate, fructe și legume, materiale educaționale și produse de igienă, ca parte a Caravanei Poftă de carte. Celor 177 de părinți prezenți la activități le-au fost oferite informații sau clarificări despre tichetele sociale pentru grădiniță precum și despre alimentația potrivită pentru copii. Cele 5 destinații au fost selectate cu sprijinul autorităților locale și județene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul de cuprindere a copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.
În comunele vâlcene vizitate, accesul copiilor defavorizați la educație preșcolară este îngreunat de: migrație, lipsa resurselor umane dedicate recrutării și asigurării frecvenței copiilor, lipsa unor resurse materiale precum rechizitele, îmbrăcămintea și încălțămintea copiilor și, de asemenea, neprioritizarea educației preșcolare de către părinți sau de către comunitate.
Programul, lansat în februarie 2016, încurajează accesul la grădiniță al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniță, condiționate de prezența zilnică.
Caravana Poftă de Carte are ca obiectiv încurajarea cititului interactiv şi a unei alimentaţiei sănătoase în grădinițele din comunitățile defavorizate și își propune totodată să informeze părinții cu privire la Legea nr. 248/2015. Caravana beneficiază de susţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation, iar anul acesta școlar, 10.000 de copii defavorizați din toată țara vor primi câte o carte pentru acasă și 1.000 de cărți uriașe ilustrate vor ajunge în grădinițe, în cadrul proiectului.

Cum funcționează:
Copiii de vârstă preșcolară – indiferent dacă sunt înscriși sau nu – sunt invitați alături de părinții lor să participe la sesiuni de citit interactiv la grădinița din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primește propria carte – “Să mâncăm multe culori” – personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentația sănătoasă, iar activitatea pornește de la o carte publicată inițial în limba engleză și adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România.
“Misiunea noastră este ca fiecare copil să poată beneficia de educație preșcolară de calitate. Grădinițele din mediul rural sunt, din păcate, slab dotate, cu toate că cei mici își doresc foarte mult jocuri și cărți ilustrate. Copiii sunt încântați când cineva le citește, iar cărțile îi cuceresc instantaneu. Cărțile uriașe pe care le aducem sunt o noutate, iar pentru cei mai mulți dintre ei, cartea pe care o primesc este și prima lor carte – ceea ce este îngrijorător, având în vedere rezultatele unui studiu american ce arată că un copil provenind din mediile defavorizate (deci cu acces limitat la resurse educaționale) are în vocabular, în medie, 500 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, comparativ cu ceilalți copii, care își însușesc 1100 de cuvinte în primii 3 ani de viață. Sperăm ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi să le fie utile atât educatorilor cât și părinților – cu impact direct asupra dezvoltării cognitive a celor mici”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.
Caravana Poftă de carte va ajunge la copii defavorizați din toate cele 41 de județe ale țării până la finalul anului acesta școlar, proiectul fiind o continuare firească a Caravanei de vară FCG ce a acoperit 99 de comunități din 15 județe. Carrefour a susţinut și Caravana de Vară FCG, pe parcursul căreia au fost distribuite preșcolarilor un număr de 6000 de cărți, iar peste 3000 de părinți au fost consiliați cu privire la importanța educației timpurii și a cititului împreună cu cei mici.