Peste 70 de persoane din Carterul Poienari le cer autorităților locale să intervină la alunecarea de teren

Peste 70 de persoane care locuiesc în Cartierul Poienari din Râmnicu Vâlcea au declanșat un protest spontan. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile locale nu intervin să stabilizeze o alunecare de teren care a afectat deja o vilă și care este la câțiva metri distanță de o altă gospodărie. Alunecarea de teren din Cartierul Poienari este activă încă din anul 2014.

Oamenii spun că autoritățile locale nu au făcut nimic să o stabilizeze, se tem că vor avea soarta celor din comuna Alunu unde o haldă de steril a făcut prăpăd. De asemenea, ei sunt solidari cu cei cinci membri ai familiei Ungureanu, care au primit ordin de evacuare la începutul săptămânii trecute dar au refuzat să părăsească imobilul. “Suntem în mare pericol. Nouă nicio societate de asigurare nu mai vrea să ne facă asigurări. Când aud de Poienari ne trimit la plimbare. Chiar dacă am plătit până cum an de an și nu asigurări obișnuite, din acelea scumpe. Noi nu am refuzat evacuarea, noi vrem să vină să facă o evaluare a casei, a bunurilor. Vrem să știm care sunt măsurile pe viitor. Noi mergem la rude și dormim, oricum, nu stăm aici noaptea. Nu dormim aici, dar nu plecăm. Nu e vina domnului Gutău, dar trebuie să ne ajute. Nu vrem să trecem prin momentele trecute când domnul Matei, fostul primar, ne-a vorbit foarte urât. Acum serios, cum să plecăm de aici, avem bunuri, poate să vină cineva să ne fure tot”, spun oamenii care au primit ordin de evacuare. Alunecarea de teren din Carterul Poienari pune în pericol alte șase gospodării aflate pe în imediata apropiere. Oamenii vor să se organizeze și să dea în judecată Primăria Râmnicu Vâlcea pentru că în zonă nu s-au dispus lucrări de consolidare a malului.

“Nu pot să mint pe oameni, nu sunt bani pentru o lucrare așa de mare”

Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, nu le face promisiuni oamenilor din Poienari. Edilul spune că se pot face doar mici lucrări de consolidare, iar oamenii din gospodăria afectată deja trebuie să accepte evacuarea: “Este foarte ușor să spună că municipalitatea nu face nimic. Când au construit acele case, le-au construit pe o râpă. În spate apa a erodat foarte mult. Noi nu am făcut decât să respectăm legea. Am somat să se facă evacuarea, prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Bani pentru acea râpă care este adâncă de câteva sute de metri nu sunt. Nici Guvernul nu are posibilități să consolideze acel mal. Noi putem să facem ceva temporar. Oricum, acea familie care are casa afectată trebuie evacuată. Dacă nu vor, o fac pe propria răspundere, aceasta este legea, trebuie respectată. Să promit eu acum că vom consolida acea vale, nu fac. Eu nu pot să-i mint pe oameni. Tot ce putem face este să plantăm niște salcâmi, să facem niște taluzuri. Vin toţi cu tot felul de idei, să ducem acolo pământ. Au dus ei și uite, cu cât au pus mai mult, cu atât presiunea a fost mai mare și s-a dus la vale. A fost informată Prefectura, se știe situația. Noi le-am oferit un loc unde să se mute. Nu vor, asta este situația, ce pot face eu…”.

Gabi Cîrjaliu