Peste 2 mii de mistreți au fost împușcați în Vâlcea! În județul nostru nu sunt confirmate cazuri de pestă porcină, dar măsurile de prevenție continuă

Chiar dacă în județe vecine Olt și Argeș au fost confirmate focare de pestă porcină, județul Vâlcea a fost ocolit până acum de această maladie. Pericolul nu a trecut, însă și organele competente rămân în alertă.

La nivelul Direcției Sanitar-Vetelinară Vâlcea au fost recoltate anul trecut peste 1700 de probe de la porci domestici și de la mistreți și în timoul scurs din acest an alte peste 300 de probe. Nu a fost confirmat nici măcar un caz de pestă porcină. De asemenea, au fost făcute numeroase controale în trafic, dar și în târgurile de animale. “Anul trecut s-au recoltat un număr de 1741 probe. În acest an am examinat 338 de probe. Toate probele au fost diagnostice ca fiind negative. Continuăm supravegherea activă și pasivă a porcilor domestici și sălbatici și se face un control în trafic la limita cu județele afectate de pesta porcină, Olt și Argeș. Concluzia este că la nivel de Județul Vâlcea nu există pestă porcină africană”, spune Mihai Miclea, director DSV Vâlcea.
“Am avut acțiuni punctuale de către polițiști, în mai multe localități, atât în ceea ce privește traficul cât și în târgurile de animale. Au fost verificate 43 de mijloace de transport și a fost constatată o singură faptă, un transport de bovine fără acte. Vom continua activitatea de prevenție”, completează Ion Matei, Inspector Șef Adjunct IPJ Vâlcea.
Și în ceea ce privește împușcarea mistreților, Județul Vâlcea este în grafic. “În perioada care a trecut s-au împușcat 94 de mistreți, mai avem 57 de exemplare pe cota de intervenție și 653 pe cotat cote alocate Județului Vâlcea. Anul trecut și în perioada scursă din acest an au fost împușcați 2008 porci mistreți”, a declarat Eugen Simionescu, director Garda Garda Forestieră Vâlcea.
Pesta porcină africană, cea mai periculoasă boală la porc, nu afectează sănătatea omului. Aceasta duce la decesul porcinelor iremediabil, pentru că nu există vaccin contra acestei boli.

Gabi Cârjaliu